Comunicat de presă

În perioada 1-5 iunie, în contextul minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Copilului și de sărbătoarea creștin-ortodoxă a Rusaliilor, polițiștii, jandarmii și pompierii sibieni vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada imediat următoare, polițiști de ordine publică, polițiști rutieri, de investigații criminale, acțiuni speciale și de la alte structuri se vor afla în stradă, în dispozitive mixte de ordine și siguranță publică, activitățile desfășurându-se în sistem integrat, împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice. Polițiștii vor acorda o atenție sporită locurilor cu mare fluență de public, în care urmează să se desfășoare activități religioase, cultural – sportive și de agrement.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă este recomandat să fiți prudenți când interacționați cu persoane necunoscute, să vă supravegheați atent lucrurile, îndeosebi geanta, telefonul sau alte dispozitive electronice atunci când vă aflați în spații publice aglomerate.

Conducătorilor auto le este recomandat să respecte regimul legal de viteză impus pe tronsonul pe care circulă, să semnalizeze din timp și să se asigure foarte bine înainte de a schimba direcția de deplasare, să păstreze distanța de siguranță față de cel care circulă înainte și să acorde atenție sporită pietonilor, bicicliștilor, utilizatorilor de trotinete și motocicliștilor. Totodată, le este recomandat să nu conducă dacă au consumat alcool, substanțe psihoactive sau dacă se simt foarte obosiți.

De asemenea, în perioada mai sus menționată, peste 200 de pompieri vor fi la datorie și pregătiți să intervină în orice situație de urgență, fiind mobilizați pentru a face față tuturor provocărilor, indiferent dacă este vorba de stingerea incendiilor, accidente rutiere, asistență medicală calificată sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.

Având în vedere numeroasele activități care vor avea loc cu prilejul zilei de 1 Iunie, pompierii sibieni le recomandă părinților să supravegheze permanent copiii, iar cetățenilor care aleg să petreacă această minivacanță în aer liber să respecte măsurile preventive cu privire la incendii, să nu facă focul în apropierea pădurilor și să se asigure că la plecare focul este stins. În ceea ce privește petrecerea timpului în unitățile de cazare, pompierii le recomandă cetățenilor să studieze cu atenție planul de evacuare în caz de incendiu, iar dacă vor constata nereguli la instalația electrică să anunțe de îndată personalul unității de cazare.

În plus, în intervalul 31 mai – 5 iunie, pompierii sibieni vor asigura măsuri de prim-ajutor pentru festivalul Summer Break, desfășurat în Sibiu, iar în zilele de 3 și 4 iunie, între orele 10-20, caravana SMURD și Centrul Mobil de Pregătire a Populației vor fi în Piața Mare din Sibiu.

Prin intermediul acestora, cetățenii vor avea posibilitatea de a participa la diverse demonstrații și simulări practice, care le vor oferi cunoștințe utile și abilități necesare în gestionarea situațiilor de criză.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu au fost dispuse toate măsurile necesare asigurării climatului de ordine și siguranță publică.

Începând de astăzi și până luni, inclusiv, efective din cadrul inspectoratului vor acționa în fiecare zi pentru siguranța dumneavoastră.

În zonele aglomerate și în zonele unde se vor desfășura evenimentele publice, jandarmii vor fi prezenți și vor acorda o atenție deosebită activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

Deoarece urmează o perioadă cu multe evenimente dedicate copiilor, le este recomandat părinților să îi supravegheze cu atenție.

Cetățenilor le este recomandat să nu se implice în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, iar dacă se vor afla într-o situație dificilă sau vor fi martorii unor fapte antisociale, să solicite ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Acțiunile de prevenire vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, respectiv evenimentele cu public numeros, cum este festivalul Summer Break, în cadrul căruia va fi organizat un  punct de informare unde se vor desfășura ateliere cu tematica antidrog.

Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente cu număr mare de persoane, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activități cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe.

Cetățenilor le este indicat ca, în situații deosebite, să apeleze de urgență numărul unic 112.

Mădălina Ivașcu,

Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

E-mail: presa@prefecturasibiu.ro