Comunicat de presă – Minivacanță de 1 Decembrie

În contextul minivacanței din perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a.c., ocazionată de sărbătoarea Sfântului Andrei precum și sărbătorirea Zilei Naționale a României – 1 Decembrie, polițiștii, jandarmii, pompierii sibieni precum și specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, polițiștii sibieni vor acționa zilnic pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, politie rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu vor fi la datorie în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a.c., pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor, dar şi pentru a interveni atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

Polițiști rutieri și de ordine publică vor acţiona pe întreaga reţea de drumuri din județul Sibiu, pentru fluidizarea traficului rutier, dar și pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

De asemenea, polițiștii de la poliţia transporturi vor asigura măsurile de ordine publică în trenurile de călători, în staţii şi triaje de cale ferată.

Poliţiștii sibieni recomandă tuturor cetăţenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie pentru a petrece minivacanța de 1 Decembrie în siguranţă, după cum urmează

  • Înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și prognozele meteo.
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, dar nici în stare de oboseală!
  • În cazul în care circulați pe un traseu mai lung, faceți pauze periodice pentru a vă reface forțele și a vă menține atenția la un nivel optim, mai ales în condiții de trafic aglomerat și condiții meteo mai puțin prielnice.
  • Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, îndeosebi după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, și să se asigure temeinic înaintea traversării drumului.
  • Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, iar în locurile publice aglomerate, la piaţă, în magazine aveţi grijă de bunurile dumneavoastră!!
  • Vă recomandăm să fiți prudenți când interacționați cu persoane necunoscute și să nu transmiteți prin rețelele de socializare informații privind lipsa dumneavoastră de acasă sau privind bunurile de valoare pe care le dețineți.
  • Atunci când efectuați operațiuni financiare, la bancomate sau ghișeele băncilor, asigurați-vă că nu sunteți urmăriți de persoane necunoscute și nu vă deplasați pe trasee izolate, mai ales dacă aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani sau alte valori.
  • Pentru protecția autovehiculului, atunci când parcați, nu uitați să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi că l-aţi încuiat. Depozitaţi bunurile în portbagaj şi nu lăsaţi, la vedere, obiecte de valoare.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea unei fapte care aduce prejudicii vieții sau bunurilor unei persoane, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist sau sunaţi la numărul unic pentru situații de urgență 112 ! Forțele de ordine vor asigura o reacție rapidă în cazul semnalării unei situații de urgență, conform competenței.

În contextul minivacanței ocazionate de Ziua Națională a României, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu au fost dispuse măsurile necesare asigurării climatului de ordine și siguranță publică.

Începând de astăzi, echipaje de jandarmerie vor acționa în fiecare zi pentru siguranța dumneavoastră.

Jandarmii vor fi prezenți în zonele aglomerate, zonele unde se vor desfășura evenimentele publice și vor acorda o atenţie deosebită activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

Vă recomandăm să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, să supravegheați cu atenție copiii și să aveți grijă de obiectele personale, iar dacă vă aflați într-o situație dificilă sau sunteți martorii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor aflați în dispozitiv.

Totodată, jandarmii montani vor fi prezenți în stațiunile Bâlea și Păltiniș, pe traseele turistice adiacente, pregătiţi pentru a interveni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate.

Dacă ați ales ca destinație zona montană, pentru a evita producerea unor situații neplăcute, este necesar să respectați regulile de siguranță, să vă echipați corespunzător zonei montane, iar în cazul în care întâlniți animale sălbatice, nu vă apropiați de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni.

În caz de nevoie solicitați ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog….. sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

În contextul minivacanței de 30 noiembrie, dedicată Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României, care este sărbătorită pe 1 decembrie, peste 200 de pompierii sibieni sunt la datorie.

Chiar dacă este o perioadă de sărbătoare și de bucurie pentru fiecare român, noi rămânem dedicați misiunii noastre, fiind permanent pregătiți să intervenim în sprijinul cetățenilor. Pentru a avea o minivacanță în siguranță, vă recomandăm să respectați măsurile de prevenire și să fie precauți în timpul activităților desfășurate în această perioadă, dar mai ales să acordați permanent atenție sistemelor de încălzire și instalațiilor electrice din locuințe.

Pentru toți cei care aleg să-și petreacă timpul liber în zonele montane vă recomandăm să vă interesați temeinic înainte de plecare, cu privire la starea vremii și a drumurilor din zonă, și să aveți un echipament corespunzător.

Vă încurajăm să fiți responsabili și să acordați atenție siguranței în toate acțiunile dumneavoastră. Pompierii sibieni sunt mereu pregătiți să intervină în caz de nevoie, însă cu ajutorul dumneavoastră putem preveni multe incidente nedorite.

În eventualitatea producerii unei situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, vom fi în mijlocul românilor, pentru a celebra împreună această zi deosebită pentru fiecare dintre noi. Vă invităm să luați parte alături de noi la evenimentele organizate cu acest prilej. În această zi importantă, onorăm memoria celor care au contribuit la realizarea idealurilor noastre și ne reafirmăm angajamentul pentru țară.

Pompierii Sibieni doresc tuturor cetățenilor un sfârșit de săptămână plin de bucurie, liniște și siguranță. La mulți ani, dragi români!

Vă dorim o minivacanță plăcută și în siguranță, alături de cei dragi!

Voina Alina,

Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

E-mail: presa@prefecturasibiu.ro