Comunicat de presă

În data de 19.08.2022, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Cârța. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 22.08.2022 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea CÂRȚA, cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: NOU ROMAN si CÂRȚA.
  • Începând cu data de 22.08.2022 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea CÂRȚA, cu o rază de 10 km( cuprinde și zona de protecție): CÂRȚIȘOARA, SĂSĂUȘ, ILIMBAV, GLAMBOACA, COLUN, PORUMBACU DE JOS, SCOREIU, SARATA, FV 3 ARPAȘU, FV 1 BRUIU, FV 39 MARPOD, FV 2 NOU ROMAN, FV 5 PORUMBACU, FV 4 BALEA.

S-a  decis  uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 2 capete tineret porcin,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în dimineața zilei de  20.08.2022, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente ( 3 capete porcine ) s-a  realizat prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Cârța .

Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda  despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

 

Luca Gabriela

Purtător de cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro