Comunicat de presă

Astăzi, 30 august 2022, s-a desfășurat în sistem online ședința ordinară a Colegiului Prefectural organizată la nivelul județului Sibiu și condusă de prefectul județului, domnul Mircea-Dorin Crețu.

Pe ordinea de zi a ședinței a figurat o prezentare a activității Inspectoratului Școlar Județean Sibiu cu privire la stadiul pregătirii unităților de învățământ din județul Sibiu, a Agenției Județene  pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu referitoare la controlul respectării legislației privind accesibilizarea mediului fizic, informațional și comunicațional în instituțiile publice și private din județul Sibiu și a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu cu privire la evaluarea activităților desfășurate de efectivele din cadrul I.P.J. Sibiu, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de violență domestică.

  • Informare privind stadiul pregătirii unităților de învățământ din județul Sibiu pentru începerea anului școlar 2022-2023:
  • În urma centralizării datelor din teritoriu, în toate unitățile școlare (PJ sau structuri) se desfășurau lucrări de igienizare (127 clădiri), de reparații (83 clădiri), reabilitări (11 clădiri) și construire de noi clădiri (6 clădiri – Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu – creșă, Școala Gimnazială Nr. 1 Sibiu

 creșă, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu – creșă și Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu – sală de sport și extindere clădire). Ultimele lucrări de igienizare și reparații au ca dată estimativă de finalizare ziua de vineri, 03.09.2022.

  • Concluzii referitoare la controlul respectării legislației privind accesibilizarea

mediului fizic, informațional și comunicațional în instituțiile publice și private din județul Sibiu:

  • Pentru îndeplinirea obiectivului general al acestei campanii, la nivelul județului Sibiu au fost făcuți pași importanți, având în vedere și măsurile dispuse în anii anteriori. Până în prezent, in urma măsurilor dispuse in cadrul campaniilor de control din anii anteriori, a fost accesibilizat mediul fizic prin construirea de rampe, toalete pentru persoane cu dizabilități locomotorii, platforme, căi de acces semnalizate vizibil, în instituții publice, instituții de învățământ, mijloace de transport în comun sau alte spatii de interes public.

  • Evaluarea activităților desfășurate de efectivele din cadrul I.P.J. Sibiu, în vederea prevenirii și combaterii faptelor de violență domestică.
  • La nivelul I.P.J. Sibiu, în primele 6 luni ale anului 2022 au avut loc 920 de intervenții la cazurile de violență domestică, 849 dintre acestea fiind semnalate prin S.N.U.A.U. 112, iar 71 prin alte modalități de sesizare.
  • În urma completării formularului de risc de către polițiști, au fost identificate 252 de cazuri cu risc iminent, fiind emise 125 de ordine de protecție provizorii, în 98 de cazuri victima refuzând emiterea acestuia.

Materialele prezentate în ședință pot fi vizualizate integral pe site-ul Instituției Prefectului-Județul Sibiu la secțiunea Activități-Alte activități-Colegiul Prefectural.

De asemenea, în cursul zilei de azi a avut loc ședința de lucru în sistem videoconferință cu tema „Pregătirea începerii anului școlar 2022-2023” cu participarea domnului Nicolae Ciucă, prim-ministrul Guvernului României, alături de domnul Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne și domnul Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

Luca Gabriela

Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro