Comunicat de presă

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) ÎN LOCALITATEA BOIȚA, COMUNA BOIȚA

                                           

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, în calitatea sa de președinte, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Boița, comuna Boița, însumând un efectiv la zi, de 28 capete suine în viață – porci grași si tineret.

 

Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de seturi organe prelevate de la un animal mort, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

 

Este al treilea focar PPA care evoluează în județul Sibiu de la începutul anului, după cele identificate la un fond cinegetic și în comuna Arpașu de Jos.

 

În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Boița, cu o  rază de 3 km, ce include localitățile Boița, Turnu Roșu, Tălmăcel și Tălmaciu din județul Sibiu, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Sadu, Veștem, Colonia Tălmaciu, Racovița, Mârșa, Sebeșu de Jos și Sebeșu de Sus.

 

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

 

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Boița. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

 

Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, Inspectoratul Județean de Jandarmerie al județului Sibiu, alte instituții cu competențe de control contribuie, conform atribuțiilor legale, la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul județului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană la porcii domestici și mistreți, respectiv pe căile de comunicație rutieră din județul Sibiu.

 

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând  prevederile Regulamentului CE 687/2019.

Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

 

 

 

Purtător de cuvânt,

Cristina Muntean