Structurile Ministerului Afacerilor Interne, așa cum ne-au obișnuit, au fost alături de populația județului Sibiu și de această dată. Astfel Inspectorial de Poliție Județean Sibiu ne aduce la cunoștință următoarele:
„Peste 100 de poliţişti sibieni sunt în continuare la datorie și astăzi pentru ca minivacanţa de Rusalii să fie petrecută în siguranţă de către cetățeni, iar manifestările organizate în judeţul nostru să se desfăşoare fără evenimente nedorite.
În cele 3 zile care s-au încheiat nu au fost înregistrate evenimente deosebite, motiv pentru care le mulțumim cetățenilor care au înțeles să petreacă sărbătoarea Rusaliilor în siguranță, cu respectarea legii.
Pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în perioada 10-12 iunie, polițiștii au desfășurat 45 de acțiuni și controale, în urma cărora au fost aplicate 447 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, prin Sistemul Național Unic de Apeluri de Urgență 112 au fost primite în perioada de referință, 143 de solicitări, la care polițiștii au intervenit cu operativitate.
Totodată, au fost înregistrate 39 de infracțiuni, dintre care 19 infracțiuni la regimul circulației rutiere, 5 infracțiuni contra persoanei, 6 infracțiuni contra patrimoniului, o infracțiuni pe linie de crimă organizați și 8 infracțiuni de altă natură.
Din acestea exemplificăm:
La data de 10 iunie, în jurul orei 22:30, în cadrul activităților desfășurate în vederea prevenirii și combaterii traficului/consumului ilicit de droguri sau a altor substanțe psihoactive interzise, polițiștii din Cisnădie au identificat în fața unui bar din localitate un tânăr 33 de ani, localnic, care deținea asupra sa un plic din plastic ce conținea o substanță vegetală de culoare verde închis.
Dosarul a fost preluat de către specialiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sibiu, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.
Polițiștii rutieri au constatat 19 infracțiuni la regimul rutier, au ridicat în vederea suspendării 42 de permise de conducere și au retras 34 de certificate de înmatriculare. Totodată, au aplicat peste 400 de sancțiuni contravenționale.
Spre exemplu, la data de 11 iunie, în jurul orei 21:55, pe str. Spitalului din Agnita, polițiștii rutieri au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 41 de ani, localnic, conducând un autoturism fără a deține permis de conducere și cu o alcoolemie de 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Sfătuim participanții la trafic și acum, la întoarcerea spre casă, să manifeste prudență în conducere, să se asigure temeinic înaintea efectuării oricăror manevre și să uzeze de politețea rutieră.”
Și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu ne-a comunicat:
„Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au răspuns prompt, în minivacanța prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor, unui număr de peste 150 de apeluri venite pe numărul de urgență 112.
Echipajele SMURD au intervenit în sprijinul cetățenilor aflați la nevoie, acordând primul-ajutor medical calificat unui număr de 134 cazuri de natură medicală.
În ultimele trei zile, salvatorii sibieni au intervenit cu mijloacele din dotare pentru stingerea a cinci incendii, trei dintre acestea izbucnite în gospodării și anexe (Orlat, Presaca și Sibiu) și două incendii produse la autoturisme (Sibiu, str. Școala de Înot și drumul de leagă Șeica Mare-Șeica Mică).
De asemenea, echipajele medicale specializate au intervenit și acordat asistență medicală de specialitate la patru accidente rutiere din care au rezultat 10 victime, transportate la spital.
În contextul avertizării ANM- Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată în care s-a aflat și județul Sibiu în această perioadă, pompierii militari au intervenit pentru degajarea unor copaci căzuți pe drumurile publice care împiedicau desfășurarea normală a traficului ( DN14B Mediaș și Ighișul Nou-Zlagna).
Tot în această perioadă, echipa pirotehnică din cadrul ISU Sibiu a fost solicitată să intervină pentru asanarea unui element de muniție (proiectil exploziv de război, calibrul 100 mm), rămas neeexplodat din timpul conflictelor armate, descoperit de către un cetățean, în afara localității Porumbacu de Sus.Pe această cale reamintim cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi, să anunţe ISU sau Poliţia prin numărul unic de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente.”
De asemenea Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu au prezentat principalele activități desfășurate în ultimele 3 zile, după cum urmează:
„În acest sfârșit de săptămână, aproximativ 40 de jandarmi sibieni au fost la datorie, zilnic, pe raza județului, în stațiunile montane Bâlea și Păltiniș, pe traseele turistice adiacente și în zonele de agrement.
În urma desfășurării activităților specifice, au fost aplicate: trei avertismente scrise și patru amenzi în valoare de 3500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 61/1991-pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
În zona montană nu au fost situații care să necesite intervenția jandarmilor, drept pentru care le mulțumim turiștilor care au ales să respecte regulile de siguranță dar și recomandările noastre.”
Concluzionăm că la nivel județean forțele structurilor MAI, respectiv polițiști, pompieri și jandarmi s-au aflat la datorie și au gestionat cu operativitate toate evenimentele și situațiile de urgență apărute pentru a menține climatul de siguranță a cetățenelor sibieni.