Comunicat de presă

Având în vedere mini-vacanța de Rusalii, instituțiile MAI vin cu o serie de recomandări pentru a asigura un climat de liniște și siguranță în această perioadă.

Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu ne asigură că vor fi la datorie și în acest weekend prelungit pentru ca Sărbătoarea Rusaliilor să fie sărbătorită în siguranță.

În perioada 10 – 13 iunie a.c., aproximativ 100 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu jandarmii sibieni și cu reprezentanții celorlalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Efectivele de poliție planificate în serviciu vor desfășura activități pe două paliere: unul este cel de prevenire și descurajare a faptelor antisociale, iar al doilea este de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii.

O atenție deosebită se va acorda lăcașelor de cult de pe raza județului Sibiu, unde se va acționa pentru gestionarea afluxului de persoane pe timpul slujbelor religioase, precum și pentru respectarea măsurilor impuse pentru acest gen de activități.

Cei peste 100 de polițiști vor acționa cu aproximativ 80 de autospeciale.

Vor fi la datorie în această perioadă, atât polițiști din structurile de ordine publică, cât și polițiști de la structurile de poliție rutieră, iar în cadrul activităților sunt angrenați și polițiști din alte structuri: investigații criminale, investigarea criminalității economice, luptători de intervenție rapidă şi polițiști de la arme, explozivi şi substanțe periculoase.

Pe drumurile publice, polițiștii rutieri vor acționa pentru combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, fiind utilizate 12 aparate radar, dar și pentru fluidizarea traficului.

Pentru elevi, de astăzi începe mult așteptata vacanța de vară! În acest context Poliția le face  câteva recomandări pentru a-i proteja de pericole:

– Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!

– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

– Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

– Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

–  Atenţie la „lumea virtuală”!, nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe Internet.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră le recomandă celor mici:

– Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.

– Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

– După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

 

Părinţilor le recomandă să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.

Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte sau în alte zone turistice:

– Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate!

– Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!

– Nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva!

– Învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce singur să-şi caute părinţii!

– Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!

– Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!

– Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!

În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112!

Și Inspectoratul Județean pentru  Situații de Urgență Sibiu vine cu o serie de recomandări:

Numărul persoanelor care merg la biserici este mai mare, motiv pentru care atât preoţii, cât şi cetăţenii sunt sfătuiţi să respecte următoarele măsuri minimale de prevenire a incendiilor la obiective de cult:

  • Desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioşilor, astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult;
  • În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces şi evacuare în/din biserică;
  • În cazul organizării slujbelor religioase, în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu;
  • Desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (stingătoare de incendiu) şi instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;

De asemenea, pentru cetățenii care aleg să-și petreacă timpul liber în zonele turistice și de agrement, salvatorii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu, recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de apărare împotriva incendiilor pentru ca distracția sau mediului înconjurător să nu fie afectate, iar cetățenii să fie în siguranță.

În zonele recreative din natură

  • se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii şi lăsarea nesupravegheată a acestora;
  • focul poate fi aprins doar în spaţii special amenajate şi indicate prin panouri de avertizare, iar la plecare trebuie stins;
  • copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea focului; •este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse;
  • instalarea corturilor, autoturismelor şi suprafeţelor de picnic este interzisă în afara locurilor de campare;

În spațiile de cazare

  • nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau neomologate, iar lăsarea lor nesupravegheată, este interzisă;
  • la cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu;
  • se vor consulta și respecta cu strictețe planurile de evacuare prezente în fiecare cameră de cazare, în cazul producerii unei situații de urgență.

La activitățile recreative, care implică scăldatul în piscine, în ape curgătoare sau lacuri

  • Evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • Frecventați numai locurile special amenajate pentru înot şi respectați avertizările privind interzicerea scăldatului în alte zone decât cele autorizate.
  • Evitați scăldatul solitar, fără a avea persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare;
  • Nu realizați acte de teribilism prin plonjare de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcții;
  • Nu intrați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.

Menționăm că,  în această perioadă,  zilnic  peste 100 de pompierii militari ai ISU Sibiu se vor afla la datorie în subunitățile inspectoratului de pe raza județului, pregătiți în permanenţă să intervină cu mijloacele tehnice din dotare pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții!

În cazul sesizării unui incendiu sau a altei situații de urgență, care poate pune în pericol viața dumneavoastră sau a celor din jur, sunați de îndată la numărul unic de urgență 112 și transmiteți cât mai clar date de la locul evenimentului și locația exactă.

În perioada 10 -13 iunie a.c., pentru siguranța cetățenilor, Jandarmeria Sibiu va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice.

În acest sens, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu vor acționa pe raza județului, pentru siguranța cetățenilor.
Jandarmii vor asigura măsurile specifice la concursul ,,Slalom paralel”, ,,Km Vertical” Bâlea, la festivalul ,,Vino 2022”, festivalul ,,Kids go fashion”, procesiunea religioasa ,,Oastea Domnului” și la ,,Marșul-manifest pentru pace”Sibiu.

Le recomandăm tuturor participanților, ca în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale, să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere sau să apeleze numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Totodata, jandarmii montani sunt prezenți în stațiunile montane Păltiniș și Bâlea, pe traseele turistice și în zonele de agrement, pregătiţi să intervină în ajutorul persoanelor aflate în dificultate.

De asemenea, jandarmii montani desfășoară permenent activități de informare și îndrumare a turiștilor și proprietarilor de pensiuni/hoteluri de pe raza stațiunilor cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte într-o situație în care este constatată prezența unui animal sălbatic,
starea traseelor turistice, despre echipamentul necesar pentru practicarea drumeţiilor, precum şi cu privire la alte pericole la care se pot expune.

Pentru siguranța dumneavoastră și pentru prevenirea situațiilor nedorite, jandarmii montani vă recomandă:

-în cazul în care întâlniți animale sălbatice, nu vă apropiați de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni;

-să vă echipați corespunzător zonei montane;

-să folosiți doar traseele marcate şi să urmăriți marcajele de pe traseu;

-să nu distrugeți semnele de orientare turistică ale traseelor;

-să nu lăsați în urmă resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă, solicitați cu încredere ajutorul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.