Comunicat de presă

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) ÎN LOCALITATEA SCOREIU, COMUNA PORUMBACU DE JOS

                                           

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, în calitatea sa de președinte, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Scoreiu, comuna Porumbacu de Jos, însumând un efectiv la zi, de șaisprezece suine, categoria porc gras.

 

Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de seturi organe prelevate de la doua animale moarte, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

 

Cu luna noiembrie începând, evoluează unsprezece focare PPA în județul Sibiu.

 

În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Scoreiu, cu o  rază de 3 km, ce include localitățile Scoreiu și Sărata, din județul SIBIU, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Glâmboaca, Colun, Nou Român, Cârța, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus și Cârțișoara.

 

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

 

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Porumbacu de Jos. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

 

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând  prevederile Regulamentului CE 687/2019.

Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

 

 

 

Expert,

Cristina Muntean