Comunicat de presă

Campania națională „Curățăm România”

        

În contextul Campaniei „Curățăm România”, azi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, s-a desfășurat în sistem videoconferință ședința de lucru cu toate instituțiile prefectului. Aceasta a fost condusă de domnul Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne, prezent fiind și domnul Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor. A fost abordată și situația incendiilor deschise nesupravegheate de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, la nivelul fiecărui județ.

Față de cele 331 de intervenții de stingere a focului desfășurate în județul nostru rezultând 231 ha afectate, prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, a arătat că, au fost luate măsuri de prevenire prin constituirea de echipe mixte de control și prevenire a incendiilor pe timpul utilizării focului deschis. Acestea patrulează și supraveghează zonele unde tradițional se folosește focul deschis în vederea igienizării/incendierii terenurilor.

Ministrul afacerilor interne, domnul Lucian-Nicolae Bode a evidențiat faptul că, de la începutul anului au avut loc 12.816 intervenții de incendii la vegetație, cu o medie națională de 140 intervenții pe zi. Costurile acestor intervenții sunt mult mai ridicate, solicitând un efort suplimentar de resurse umane, autospeciale, echipamente, combustibil etc.

In privința campaniei naționale privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri, domnul prefect Crețu a subliniat faptul că, activitățile asumate de județul Sibiu prin planul de măsuri  se desfășoară în conformitate cu programul stabilit, durata sa inițială fiind până la sfârșitul lunii aprilie.

De importanță în actualul proiect este faptul că, există o finanțare a activităților acoperită din Fondul pentru Mediu, fiecare unitate administrativ-teritorială fiind eligibilă, în baza Ordinului ministrul mediului, apelor și pădurilor nr. 710/04.04.2022.

Expert,

Cristina Muntean