Comunicat de presă

MESAJ

adresat cu ocazia aniversării Zilei NATO în România,

3 aprilie 2022

 

 

Celebrăm azi o zi tânără în calendarul aniversărilor din  România, dar ale cărei baze sunt clădite pe tradiția diplomatică și militară a țării noastre și are semnificații în domeniul securității și al apărării, al spiritului european şi euroatlantic. Iar dumneavoastră, militarii Armatei României ați avut un rol esențial în cadrul efortului național de aderare la NATO, chiar cu sacrificiul suprem.

Când spun sărbătoare tânără, încerc să rememorez calea parcursă. Încă din octombrie 1990 ambasadorul român din Belgia a fost autorizat de statul român să inițieze relații diplomatice cu NATO. Apoi, mă gândesc la cei 18 ani care au trecut de când România a depus documentele de aderare la structurile NATO și la cei 18 ani de când drapelul României este arborat la sediul NATO din Bruxelles.

Cu toții ne bucurăm de doi ani încoace de prezența la Sibiu a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) care este conceput ca o structură pur defensivă și asigură coerența operațională între planurile naționale de apărare și cele aliate,demonstrând credibilitatea, unitatea şi solidaritatea aliată,  în scopul întăririi arhitecturii de securitate din regiune.

Închei aceste gânduri cu urarea sărbătorească

„La mulţi ani României în NATO!”

P R E F E C T,

MIRCEA-DORIN CREȚU