Comunicat de presă

Prin Ordinul Prefectului județului Sibiu, nr.452/30.08.2023, Mircea-Dorin Crețu, s-au constituit Comisii Mixte pentru efectuarea de controale la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolifer lichefiat (GPL).

În perioada 12.09-19.09.2023, comisiile, alcătuite din reprezentanți ai Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCCIR), Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Garda Națională de Mediu (GNM), Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu (ISU), Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu (IPJ), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)-Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Autoritatea Vamală Română (AVR), Autoritatea Rutieră Română (ARR) și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) au efectuat 101 controale la operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL și mijloace de transport.

Din datele centralizate până azi, 19.09.2023, au fost raportate 39 deficiențe și disfuncționalități constatate și au fost aplicate un număr de 25 de sancțiuni contravenționale dintre care 3 amenzi în valoare de 14 000 lei și 22 avertismente. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate de către  ITM, ISU, ISCTR și ANAF.

Menționăm că în data de 15.09.2023, un reprezentant ITM Sibiu a dispus, în urma controlului,  suspendarea activității unui operator economic din localitatea Cristian din cauza utilizării unui echipament de muncă, sub forma unei instalații monobloc de distribuție GPL la autovehicule tip SKID, fără a deține certificat de examinare ”in situ” pentru medii explozive valabil pentru anul în curs. Totodată, pentru această deficiență s-a aplicat amendă în valoare de 5000 lei.

Alina Voina,

Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

E-mail: presa@prefecturasibiu.ro