Comunicat de presă

În contextul minivacanței prilejuite de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, polițiștii, jandarmii, pompierii sibieni precum și specialiști din cadrul Agenția Națională Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

În perioada 11 – 15 august, zilnic, se vor afla la datorie peste 150 de polițiști de ordine publică, de rutieră, precum și din cadrul structurilor de intervenție rapidă, investigarea criminalității economice, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase. Activitățile se desfășoară în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Polițiștii sibieni vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale, pentru apărarea patrimoniului public și privat, dar și în scopul creșterii siguranței rutiere.

În perioada de referință, în vederea menținerii și asigurării unui climat corespunzător de siguranță, pentru prevenirea producerii unor infracțiuni sau fapte reprobabile, polițiștii vor acorda o atenție sporită locașurilor de cult și zonelor cu mare fluență de public, în care urmează să se desfășoare activități cultural – sportive și de agrement.

În acest context, vă recomandăm să fiți prudenți când interacționați cu persoane necunoscute, să nu transmiteți prin intermediul rețelelor de socializare informații privind lipsa dumneavoastră de acasă sau privind bunurile de valoare pe care le dețineți și să vă supravegheați atent lucrurile, îndeosebi portofelul, telefonul sau alte dispozitive electronice atunci când vă aflați în spații publice aglomerate. La fel de important este să nu lăsați bunuri de valoare în mașinile parcate.

Efectivele poliției rutiere vor fi prezente pe principalele drumuri din zonele turistice și vor acționa cu precădere pe linia fluidizării  traficului rutier, a prevenirii accidentelor și ambuteiajelor rutiere, precum și în vederea combaterii excesului de viteză și a conducerii sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive.

Atragem atenția asupra faptului că în această perioadă se anticipează creșteri semnificative ale valorilor de trafic pe DN 7C, Transfăgărășan. Polițiștii rutieri, cu sprijinul jandarmilor montani, vor acționa cu precădere pentru fluidizarea traficului în această zonă, context în care le recomandăm conducătorilor auto să oprească autovehiculele în afara părții carosabile și numai în locurile special amenajate.

Indiferent de categoria de drum pe care circulă, le recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză impus pe tronsonul în cauză, să semnalizeze din timp și să se asigure foarte bine înainte de a schimba direcția de deplasare, să păstreze distanța de siguranță față de cel care circulă în față și să acorde atenție sporită pietonilor, bicicliștilor, utilizatorilor de trotinete și motocicliștilor.

În ceea ce privește Festivalul Astra Rock, desfășurat în Muzeul Astra din municipiul Sibiu, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu vor acționa în sistem integrat, principalele obiective fiind asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică, premergător și pe timpul desfășurărilor manifestărilor circumscrise acestui eveniment, precum și prevenirea victimizării prin furturi din buzunare, din auto, tâlhării, dar și prin consumul de substanțe psihoactive.

Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm:

– Parcați vehiculele în parcările special amenajate, iar în autoturisme nu lăsați la vedere bunuri!

– Este bine să fiți prudenți în relațiile cu persoanele cunoscute întâmplător;

-Nu răspundeți la provocări cu violență, încercați să evitați conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112!

-Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi! Dacă observaţi lipsa copilului, adresați-vă imediat celui mai apropiat polițist pe care îl întâlniți sau sunaţi la numărul de urgenţă 112!

Referitor la gestionarea situațiilor de urgență menționăm în perioada minivacanței, peste 150 de pompieri militari sibieni se află în serviciu operativ pentru a asigura măsurile necesare pentru prevenirea situațiilor de urgență, fiind pregătiți să intervină în orice situație de urgență care ar putea apărea.

În timpul minivacanței prilejuită de Adormirea Maicii Domnului, pompierii recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru a asigura siguranța în caz de situații de urgență. Aceste măsuri pot varia în funcție de locația și activitățile pe care le desfășurați în timpul acestei perioade. Siguranța voastră și a celor din jurul vostru este o prioritate pentru noi, iar pentru a asigura o experiență plăcută și lipsită de incidente neplăcute, vă recomandăm să urmați câteva măsuri preventive simple:

Folosiți cu grijă focul: Dacă decideți să aprindeți un grătar sau un foc de tabără, asigurați-vă că o faceți în zone deschise și sigure. Păstrați distanța față de materiale inflamabile și supravegheați permanent focul. Nu uitați, înainte de a părăsi zonă să vă asigurați că ați stins complet focul.

Atenție la instalațiile electrice: Verificați prizele, prelungitoarele și echipamentele electrice înainte de utilizare. Evitați supraîncălzirea sau suprasolicitarea circuitelor electrice. Închideți echipamentele părăsiți locuința.

Circulați în siguranță: Dacă plecați în călătorie, asigurați-vă că vehiculul este în stare bună de funcționare, fără probleme la instalația electrică sau la compartimentul motor.

Fiți pregătiți pentru situații de urgență: Aveți la îndemână o trusă de prim ajutor, și  un extinctor de incendiu în caz de nevoie.

Respectați regulile și semnele de siguranță: Dacă vă aflați în spații publice sau în zone de agrement, respectați cu strictețe indicațiile și semnele de siguranță și mai ales cele de interzicere a scăldatului. Ele sunt menite să vă protejeze pe voi și pe ceilalți. De asemenea nu lăsați copiii nesupravegheați în preajma focului sau a apei.

În eventualitatea producerii unei situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Vă încurajăm să fiți responsabili și să acordați atenție siguranței în toate acțiunile voastre. Pompierii sibieni sunt mereu pregătiți să intervină în caz de nevoie, însă cu ajutorul vostru putem preveni multe incidente nedorite.

Pe timpul minivacanței ocazionate de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, pentru siguranța comunității și pentru a ne asigura că toate evenimentele din aceste zile libere vor avea loc într-un mediu de ordine, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu s-a dispus suplimentarea efectivelor care vor fi prezente în zona desfășurării manifestărilor cultural-artistice și sportive și vor fi intensificate măsurile de ordine impuse de acest sfârșit de săptămână.

Echipaje de jandarmerie vor fi prezente, zilnic, în stradă, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică pe raza județului, pregătite să intervină în cel mai scurt timp.

Dacă vă veți afla în stațiunile montane, jandarmii din cadrul Posturilor Bâlea și Păltiniș vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice, pregătiţi să vă acorde sprijinul în caz de nevoie, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Vă recomandăm să respectați indicaţiile organizatorilor și ale forțelor de ordine, să nu vă implicați în acțiuni care pot tulbura ordinea și liniștea publică, să supravegheați cu atenție copiii și să aveți grijă de bunurile personale atunci când vă aflați în zonele aglomerate.

De asemenea, pentru a evita producerea unor situații neplăcute, este necesar să respectați regulile de siguranță, să vă echipați corespunzător zonei montane, iar în cazul în care întâlniți animale sălbatice să nu vă apropiați de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni.

Totodată, vă recomandăm să respectați prevederile legale în ceea ce privește activitatea de picnic.

În caz de nevoie solicitați ajutorul jandarmilor prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu recomandă tuturor să petreacă zilele ce urmează, în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează aupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct celui mai apropiat Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Vă dorim o minivacanță plăcută și în siguranță, alături de cei dragi!

Voina Alina,

Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu

E-mail: presa@prefecturasibiu.ro