Marți, 29 martie 2022, s-a desfășurat în sistem online ședința ordinară a Colegiului Prefectural organizată la nivelul județului Sibiu și condusă de prefectul județului, domnul Mircea Crețu.
Un punct central pe ordinea de zi a fost analiza modului de îndeplinire a obiectivelor cuprinse în Planului de acțiuni pe anul 2021, asumate în baza Programului de Guvernare 2020-2024. Planul a fost elaborat în concordanță cu propunerilor făcute de instituțiile deconcentrate din județul Sibiu şi în conformitate cu Planurile sectoriale ale ministerelor.
Din punct de vedere statistic, Planul de acțiuni realizat în anul 2021 a fost structurat pe 18 capitole în care au fost stabilite 135 măsuri și 834 acțiuni pentru realizarea măsurilor propuse.
Deși în anul 2021, contextul pandemic generat de prezența virusului Sars-Cov – 2 a fost nefavorabil desfășurării sau finalizării unor activități, s-au depus eforturi de către instituțiile implicate ca acțiunile propuse pentru anul 2021 să fie realizate, iar pentru proiectele cu termene de finalizare multianuale lucrările să se deruleze în concordanță cu termenele stabilite în contractele de finanțare.
Un alt punct de pe ordinea de zi a fost materializat prin aprobarea în unanimitatea celor prezenți a Programului de măsuri al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu privind supravegherea și controlul modului de producere, depozitare, transport și comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale.
Acesta presupune trei obiective de atins: protejarea consumatorilor împotriva riscului de a achiziționa produse neconforme sau periculoase și de a li se presta servicii care ar putea să le afecteze siguranța, viața și sănătatea; soluționarea petițiilor consumatorilor din județul Sibiu; creșterea nivelului de informare al consumatorilor și de consiliere al operatorilor economici din județul.
Acțiunile de control se vor desfășura în perioada 14.03.2022 – 24.04.2022 și vor fi duse la îndeplinire de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu.
„Cazurile deosebite și măsurile dispuse să ne fie comunicate de îndată”, a solicitat domnul prefect Crețu.
În ceea ce privește relația de colaborare a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sibiu cu autoritățile publice locale pentru susținerea și dezvoltarea activităților sportive a rezulta că o serie de consilii finanțează activitatea sportivă din fondurile publice și este necesară elaborarea unei strategii la nivelul județului Sibiu privind dezvoltarea practicării exercițiului fizic în mod organizat la nivelul instituțiilor și structurilor sportive care au acest obiect de activitate.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu sprijină structurile sportive de drept privat și asociațiile județene pe ramuri de sport, punându-le la dispoziție suportul legislativ, privind finanțarea proiectelor din cadrul programelor de utilitate publică precum și H.G. nr. 1447/3.12.2007 privind „Normele financiare pentru activitatea sportivă”.
La nivelul județului Sibiu funcționează un număr de 136 de baze sportive, 41 dintre acestea fiind omologate la ramurile de sport fotbal, baschet, handbal, volei, rugby, tenis de câmp, gimnastică, natație, sărituri în apă, călărie, badminton, dirt-track. Din comisia de omologare a bazelor sportive face parte și un reprezentant Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sibiu.
Programele sportive de utilitate publică în cadrul cărora pot fi finanțate proiecte din fonduri publice sunt: „Promovarea sportului de performanță”, „Sportul pentru Toți” „Întreținerea și dezvoltarea bazei materiale sportive”. Fiecare din aceste trei programe are scopuri și obiective specifice.
Expert,
Cristina Muntean