Comunicat de presă

PRECIZĂRI PENTRU APLICAREA UNITARĂ A PREVEDERILOR LEGALE CU PRIVIRE LA INSTITUIREA MĂSURII CARANTINEI APLICABILĂ PERSOANELOR CARE SOSESC DIN ZONELE DE RISC

Aprobarea criteriilor pe baza cărora se stabilește încadrarea în zone de risc epidemiologic a țărilor/teritoriilor, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România s-a făcut prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, în conformitate cu prevederile art. 4, art. 7 și art. 11 din Legea nr. 136/2020.

 

În aceste sens, exceptarea de la măsura carantinei se aplică tuturor persoanelor vaccinate indiferent de încadrarea țării în zonele de risc epidemiologic, te tipul de vaccin utilizat pentru imunizare și de modalitatea în care este dovedită vaccinarea.

 

Vaccinul utilizat pentru imunizare trebuie să fie autorizat de autoritatea  națională de sănătate din statul unde a avut loc imunizarea, iar modalitatea de dovedire a vaccinării se face prin certificat digital sau document emis de unitatea sanitară care l-a administrat din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.

Expert,

Cristina Muntean