Comunicat de presă

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) LA PORC MISTREȚ  ÎN FONDUL CINEGETIC NR. 42 MERGHINDEAL, județul Sibiu

 Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de subprefectul județului Sibiu, domnul Sebastian Șebu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării oficiale a acesteia la doi mistreți vânați în Fondul Cinegetic nr. 42 Merghindeal, aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sibiu.

 

Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București, a confirmat rezultat pozitiv PPA.

 

În fondul de vânătoare în care s-a declarat boala, a fost stabilită zona afectată, formată din zona infectată și zona tampon, cu o raza  de 13 km de la caz, compusă din:

 

  1. zona infectată cu o raza de 8 km în jurul cazului, în care sunt cuprinse localitățile: Merghindeal, Vărd, Agnita, Ruja, Stejărișu, Dealu Frumos și Veseud și fondurile cinegetice: nr. 42 Merghindeal, nr. 40 Agnita, nr. 36 Iacobeni și
  2. 1 Bruiu din județul Sibiu, precum și Fondul Cinegetic nr. 39 Cincu din județul Brașov
  3. zona tampon cu o raza de 5 km în exteriorul zonei infectate, incluzândlocalitățile: Coveș, Bârghiș, Apoș, Iacobeni, Movile, Chirpăr, Cincșor, Noiștat, Bruiu și Șomartin din județul Sibiu și localitățile Cincu și Toarcla din județul Brașov   alături de fondurile cinegetice nr. 37 Pelișor, nr. 41 Retiș, nr. 39 Marpod și Fondul Cinegetic nr. 39 Cincu din județul Brașov.

 

Măsurile stabilite în zonele de restricție, referitoare la porcii mistreți impun:

–        în zona infectată se vânează  mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin dibuire și pândă în termen de 60 de zile. Vânătoarea în zona infectată se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat.

– personalul propriu al fondurilor cinegetice supuse restricțiilor va efectua  inspecții/patrulări zilnice pentru depistarea de porci mistreți morți/bolnavi.

–        mistreții sunt transportați în condiții de biosecuritate la centrele de colectare, spații frigorifice necesare păstrării carcaselor

–        se recoltează probele de către vânători, de gestionari ai fondurilor cinegetice  special instruiți sau după caz, de către medicii veterinari, iar pe baza rezultatelor analizelor de laborator se decide destinația carcaselor.

 

Măsurile stabilite, referitoare la porcii domestici impun următoarele:

– efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile;

– punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci;

– toți porcii din exploatație să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație

 

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu împreună cu personalul din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, Inspectoratul Județean de Jandarmerie al județului Sibiu, alte instituții cu competențe de control contribuie, conform atribuțiilor legale la realizarea măsurilor de control pe întreg teritoriul județului, dar cu precădere în zonele afectate de pesta porcină africană la porcii domestici și mistreți, respectiv pe căile de comunicație rutieră din județul Sibiu. Ei vor organiza controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală precum și controlul privind respectarea de către persoanele fizice a interdicțiilor cu privire la accesul în zonele de restricție.

 

Decizia luată astăzi se va duce la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.

Nerespectarea prevederilor deciziei reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 cu modificările ulterioare

 

 

Purtător de cuvânt,

Cristina Muntean