Comunicat de presă

FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA)

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, în calitatea sa de președinte, a aprobat azi în unanimitate Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o  gospodărie (exploatație nonprofesională) din localitatea Brateiu, comuna Brateiu, însumând 28 animale, dintre care 19 capete porci grași și 9 capete suine tineret.

În prezent,  este al treilea focar din județul Sibiu în care evoluează PPA.

Buletinele de analize emise, ca urmare a analizării probelor de sânge prelevate de la un animal bolnav, de Laboratorul Sanitar Veterinar și Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

Astfel, a fost stabilita o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Brateiu, cu o  rază de 3 km, ce include localitatea Brateiu și Dârlos, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Mediaș, Colonia Târnava, Blăjel, Păucea, Valea Lungă, Curciu, Giacăș, Șmig, Alma, Ațel, Dupuș, Biertan, Richiș, Buzd, Nemșa, Moșna, si Ighișu Nou.

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute in Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU și Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Brateiu. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând  prevederile Regulamentului CE 687/2019.

Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

 

 

Expert,

Cristina Muntean