Comunicat de presă

În sprijinul cetățenilor din Ucraina

 

Prin includerea locurilor de cazare ale Fundației Heart of Hope din comuna Boița în Lista spațiilor de cazare operaționale pentru cetățenii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, s-a deplasat în teren spre  avea o întâlnire cu cei 26 de cetățeni care s-au stabilit aici încă din 17 martie.

Din punct de vedere al încărcăturii emoționale a fost o întâlnire dureroasă, dar din care nu a lipsit speranța și încrederea în viitor. Toți cei 12 adulți și 14 copii și-au prezentat povestea ultimelor două luni care a fost marcată de experiența solidarității-începând cu trecerea frontierei de stat a României și până la Boița, unde și-au găsit un nou cămin. Ei și-au prezentat viața lor de până atunci, tot ceea ce au lăsat în urmă acasă. Cu vârste cuprinse între 73 și 3 ani, cetățenii ucraineni  au venit aici cu speranța de a se reîntoarce în cel mai scurt timp în locurile natale. Starea de sănătate a unuia dintre ei nu i-a mai permis să își revadă țara.

Cu toții și-au exprimat mulțumirea pentru grija și modul în care au fost primiți și cum se desfășoară viața lor cotidiană. Empatie, afecțiune, căldura umană și ospitalitate au fost cele mai folosite cuvinte. A fost o discuție purtată în consonanță între toți participanți, indiferent că gândurile fiecăruia au fost exprimate în limba română, engleză, ucraineană, prin priviri sau gesturi.

Prefectul județului Sibiu le-a prezentat actele normative intrate recent în vigoare, de ale căror prevederi pot beneficia în continuare.

O prioritate convenită ar fi organizarea unor cursuri de limba română și asigurarea unor condiții de învățământ tinerilor stabiliți aici.

Întâlnirea s-a încheiat cu speranța tuturor că vor putea reveni în Ucraina unde să își poată relua viața, așa cum au trăit-o și până acum, pașnic și cu încredere în viitorul copiilor lor.

Expert,

Cristina Muntean