Azi, 26.05.2023, a avut loc Ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu. Ședința a fost condusă de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu. Întâlnirea a început cu un moment de reculegere ținut în memoria veteranului de război maior(în retragere) Pavel Mihu, din Miercurea Sibiului, decedat la vârsta de aproape 103 ani.
În cadrul ședinței, Serviciul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu a oferit o prezentare despre „Serviciile și activitățile social filantropice dedicate vârstnicilor în Arhiepiscopia Sibiului.” Potrivit prezentării, serviciile sociale din cadrul Arhiepiscopiei Sibiu respectă principiile de bază ale asistenței sociale și previn marginalizarea și excluziunea socială a beneficiarilor, prin acțiuni de asistență socială.
Principalele centrele sociale și socio-medicale prezentate în cadrul ședinței sunt:
- Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități (CSRNMTA) – acesta oferă servicii de recuperare/reabilitare funcțională, asistență socială prin activități de informare, suport emoțional și consiliere psihologică/psihosocială.
- Cabinet stomatologic AFOS – oferă servicii medicale gratuite persoanelor defavorizate, persoanelor vârstnice din Județul Sibiu.
- Cabinet medical de medicină de familie ”Christiana” – oferă asistenţă medicală constând în consultaţii şi tratamente.
- Căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Muceniță Irina” – oferă cazare pe perioada nedeterminată, îngrijire personală și medicală, supravegehere, asigurarea mesei calde, servicii de asistență socială și de consiliere psihologică, socializare.
Mai multe detalii despre toate centrele sociale și activitatea Serviciul Social al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Sibiu pot fi găsite accesând website-urile: www.mitropolia-ardealului.ro
www.filantropiaortodoxasibiu.ro
De asemenea, în decursul ședinței, a fost susținută o prezentare de către reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Sibiu, prin care au fost explicate principalele forme ale violenței domestice(verbală, cibernetică, emoțională, socială, sexuală, economică).
În contextul în care gradul violenței domestice a crescut semnificativ în ultimii ani, a fost subliniată importanța recunoașterii la timp a formelor de violență dar și pașii care trebuie urmați în cazul în care cineva este victimă sau martor la agresiune.
Mădălina Ivașcu,
Purtător de Cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu
E-mail: presa@prefecturasibiu.ro