Comunicat de presă

În perioada 27 aprilie – 2 mai a.c., polițiștii, jandarmii și pompierii sibieni vor fi la datorie pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în minivacanța de 1 Mai.
Astfel că, în zilele care urmează, polițiștii de ordine publică, polițiști rutieri, de investigații criminale, acțiuni speciale și de la alte structuri, se vor afla în stradă, în dispozitive mixte de ordine şi siguranță publică, activităţile desfășurându-se în sistem integrat, împreună cu reprezentanții celorlalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Efectivele poliţiei rutiere vor fi prezente pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, dar și în apropierea marilor complexe comerciale în vederea prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizării traficului rutier, precum și în vederea combaterii  excesului de viteză şi a conducerii autovehiculelor de către șoferi aflați sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.
Jandarmii sibieni vor acționa pe raza județului, pentru siguranța cetățenilor și pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Pentru siguranța persoanelor care se vor afla în zona montană, jandarmii vor fi prezenți în stațiunile Păltiniș și Bâlea, pe traseele turistice adiacente și în zonele de agrement, pregătiţi pentru a interveni, în caz de nevoie. De asemenea, pentru a evita producerea unor situații neplăcute, aceștia recomandă respectarea regulilor de siguranță în zonele montane: să vă echipați corespunzător zonei montane, să nu vă aventurați pe traseele turistice după lăsarea întunericului, iar în cazul în care întâlniți animale sălbatice, nu vă apropiați de ele pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni.
Pompierii sibieni recomandă respectarea următoarelor  regulilor de apărare împotriva incendiilor:
– se interzice aprinderea focurilor în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de litiera pădurii şi lăsarea nesupravegheată a acestora;
– focul poate fi aprins doar în spaţii special amenajate şi indicate prin panouri de avertizare, iar la plecare trebuie stins;
– copiii nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi în apropierea focului;
– instalarea corturilor, autoturismelor şi suprafeţelor de picnic este interzisă în afara locurilor de campare;
– în spaţiile de cazare nu se vor utiliza aparate electrice defecte sau cu improvizații;
– la cazare, turiştii sunt obligaţi să se informeze despre modul de comportare şi evacuare în caz de incendiu.
Totodată, în perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”. Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, târguri, zilele orașelor etc. Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.