Comunicat de presă

Ca urmare a confirmării unui un focar de Pestă Porcină Africană într-o gospodărie din localitatea Agnita a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

  • Zona de protecție în jurul focarului din localitatea Agnita cu o rază de 3 km, cuprinde localitatea: Agnita din județul Sibiu.
  • Zona de supraveghere în jurul focarului din localitatea Agnita, cu o rază de 10 km (cuprinde și zona de protecție), incluzând localitățile: Ruja, Stejărișu, Dealu Frumos, Merghindeal, Veseud, Chirpăr, Vărd, Benești, Coveș, Bârghiș, Ighișu Vechi și Apoș din județul Sibiu.

S-a  decis  uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 2 capete suine, categoria porc gras,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente (3 capete porcine: 1 suină moartă;  2 capete suine care au fost ucise) s-a  realizat prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Agnita.

Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda  despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

Nerespectarea prevederilor deciziei reprezintă încălcarea legii și se sancționează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 984/2005 cu modificările ulterioare.

De asemenea, având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și  răspândirii bolii sunt recomandate următoarele:

– Înștiințarea medicului veterinar arondat, în situația în care se costată modificări ale stării de sănătate a animalului,

– Înștiințarea medicului veterinar, în cazul în care după sacrificarea tradițională a porcului în gospodărie se constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte hemoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică,

– În situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea  cărnii, în special pentru diagnosticarea Trichinelozei. Cu mențiunea că examenul trichineloscopic se efectuează de către medicii veterinari de libera practică, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitățile județului, după programul afișat la sediul acestora.

Gabriela Luca

Purtător de cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu