Comunicat de presă

MĂSURI  LUATE PENTRU PREVENIREA  ȘI RĂSPANDIREA PESTEI PORCINE AFRICANE

 Prefecții județelor Mureș, Alba și Sibiu s-au întrunit azi, 9 martie a.c. la ora 10 în premieră pentru România, în videoconferință comună, ocazionată de ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie, fiind confirmat diagnosticul de pestă porcină africană (PPA) la un porc mistreț din Fondul de Vânătoare nr. 63 Târnăveni, aparținând Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv PESCĂRUȘUL. Materialele ședinței au fost elaborate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Sibiu. Fondul de vânătoare sus arătat se întinde pe raza județelor Mureș și Sibiu, iar zona afectată cuprinde localități și fonduri de vânătoare și din județul Alba. Buletinele de analize emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și Siguranța Alimentelor Cluj (L.S.V.S.A.) și confirmate de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală București (I.D.S.A.) au confirmat PPA.

Participanții întruniți la ședință au avut drept obiectiv discutarea și aprobarea Programului de Măsuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane la Mistreț pe Teritoriul Județelor Sibiu, Mureș și Alba.

Subprefectul Macrea a evidențiat că, evenimentul în cauză dovedește că bolile nu țin cont de granițele administrativ-teritoriale, iar situațiile de urgență sunt tot mai complexe, necesitând intervenția mai multor instituții

Acest program a fost prezentat de directorul D.S.V.S.A. Sibiu, dr. Șerban Țichindelean,  care a enumerat măsurile întreprinse, obiectivele, instituțiile implicate în aplicare și perioada de realizare. Programul a întrunit consensul tuturor membrilor.

Subprefectul Macrea a asigurat că, a fost stabilită zona afectată care reprezintă o raza de 13 km de la caz (locul unde a fost vânat: Longitudine 24.287232, Latitudine  46.256412).  Zona afectată este formată   din  zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km în exteriorul zonei infectate.

D.S.V.S.A. Sibiu a întreprins măsurile care se impun conform legislației, la confirmarea unui focar de PPA, fiind enumerate restricțiile în zona afectată și restricțiile în zona neafectată. Măsurile de control ale bolii sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreți în zona infectată determinată. Aceste măsuri de control rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni și includ cel puțin dispozițiile deja puse în aplicare în conformitate cu literele e, g, h ale art. 16 din Directiva 60/2002 CE.

Decizia Comună a fost aprobată în unanimitate, urmând ca Programul de Măsuri pentru Combaterea Pestei Porcine Africane la Mistreț pe Teritoriul Județelor Sibiu, Mureș și Alba să fie dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba., în aplicare fiind implicați și gestionarii fondurilor cinegetice din zonă, grupul local de experți, medici veterinari oficiali, medici veterinari de liberă practică, persoane instruite din fondurile cinegetice, agențiile de protecția mediului, sistemele de gospodărire a apelor, proprietarii de suine, direcțiile pentru agricultură, asociațiile de vânătoare și pescuit sportiv din cele trei județe.