Telemeaua de Sibiu are protecție națională

Demersurile realizate de Instituția Prefectului – Județul Sibiu la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru susținerea proiectului ,,Telemea de Sibiu” – Indicație Geografică Protejată au avut succes. Produsul a primit protecție națională începând cu data de 7 iunie 2018. Telemeaua de Sibiu poate fi comercializată exclusiv de producătorii și procesatorii din județul Sibiu, potrivit legislației europene și naționale.

Proiectul realizat de Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu i-a fost înmânat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în 20 noiembrie 2017, la sediul Instituției Prefectului – Județul Sibiu.

Dreptul de utilizare a logo-ului național, cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea „Telemea de Sibiu” revin exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului. Autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) conform art. 2 alin.(c) din Hotărârea nr.152/2015.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului ”Telemea de Sibiu” din arealul geografic, trebuie să desfășoare activități de informare a consumatorilor şi promovare în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată. Aceasta va  monitoriza utilizarea comercială a denumirii ”Telemea de Sibiu” și va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.

Mai multe informații referitoare la produsul ”Telemea de Sibiu” se pot obține accesând site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la acest link.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată. Alături de produsele deja înregistrate, România are, în prezent, încă patru produse în stadiul de evaluare: ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Caşcaval de Săveni”, ”Scrumbie de Dunăre afumată” și ”Telemea de Sibiu”.

În sistemele de calitate europene, ,,Indicație Geografică Protejată  (IGP) înseamnă produs originar dintr-un anumit loc, regiune sau ţară, care are  o  anumită calitate, reputaţie sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului  şi cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

LEGISLAȚIE: Reg. UE 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare și Ord. nr. 1762 /2015 privind aprobarea Procedurii de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea protecţiei unui sistem de calitate a unui produs agricol şi/sau alimentar, a Procedurii de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi a Procedurii de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a sistemelor de calitate ale produselor agricole şi/sau alimentare, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, precum şi a Regulilor specifice privind modelul şi utilizarea logoului naţional.

Biroul de presă