Prefectul monitorizează intervențiile sub cod portocaliu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, astăzi, la ora 09,15, la Instituția Prefectului – Județul Sibiu, pentru videoconferința cu premierul interimar al României, Mihai Fifor, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pe tema gestionării problemelor provocate de fenomenele meteorologice extreme.

Prefectul Adela Muntean a prezentat situația din județul Sibiu, înregistrată la ora 9,30, precum și modul în care au intervenit echipajele de poliție, jandarmi și ISU imediat ce a fost instituit codul portocaliu.

Pentru deszăpezirea căilor rutiere, s-a acționat cu toate utilajele existente în dotare, astfel: Secția Autostrăzi – 26 de utilaje, pe 75 de kilometri (859 tone de sare, 8 t clorură de calciu, 2 t Atica); Secția Drumuri Naționale – 63 de utilaje, pe 237 km (375 t sare, 2 t clorură de calciu); SC Drumuri și Poduri SA – 62 de utilaje, pe 950 km de drumuri județene (900 t de amestec de sare și nisip).

Din cauza vântului puternic și a căderii de copaci, s-au înregistrat întreruperi ale alimentării cu energie electrică în mai multe localități din județ. Cele zece echipe de intervenție ale Electrica au remediat o mare parte a defecțiunilor, astfel încât, la ora 9,30 mai erau 2.500 de utilizatori nealimentați cu energie electrică, din 14 localități rurale. La ora 12,53, toți consumatorii au fost realimentați cu curent electric.

Niciun tronson de drum nu a fost închis circulației rutiere deoarece situația meteo nu a impus-o.

Telecabina care face legătura între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac nu funcționează astăzi, fiind oprită din cauza viscolului. Turiștii cazați la Bâlea Lac se află în siguranță, situația fiind monitorizată de Inspectoratul Județean de Jandarmi și Serviciul Salvamont Sibiu.

Trei școli gimnaziale din județ au fost închise astăzi – Bruiu, Porumbacu de Sus și Arpașu de Jos, din cauza întreruperii furnizării energiei electrice. Echipele de intervenție lucrează la remedierea defecțiunilor. Cursurile vor fi reluate mâine, 19 ianuarie. Probleme cu transportul elevilor au fost semnalate pe rutele Armeni – Alămor și Petiș – Șeica Mare, însă echipajele ISU și SC Drumuri și Poduri au degajat drumul, astfel că cei șase copii au fost transportați la Școala Gimnazială Loamneș, respectiv Școala Gimnazială Șeica Mare.

După videoconferință, prefectul Adela Muntean a făcut evaluarea tuturor măsurilor întreprinse de instituțiile membre ale CJSU Sibiu. „Rămânem, cu toții, în dispozitiv, până la ridicarea avertizării meteo cod portocaliu și a atenționării cod galben. La Instituția Prefectului este asigurată permanența, la fel ca la primăriile din localitățile aflate sub cod portocaliu. Urmează să ne pregătim pentru perioada de week-end, când se preconizează ploi, vânt puternic și polei”,

Tot astăzi, prefectul Adela Muntean i-a solicitat directorului Aeroportului Internațional Sibiu să-i prezinte, până la ora 14,00, un raport scris cu privire la motivele anulării curselor Sibiu – München (ora 18,25), și München – Sibiu (ora 00,55), de ieri, 17 ianuarie.

În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Adela Muntean le-a cerut membrilor CJSU să fie permanent în alertă și să-i comunice toate problemele care apar, la orice oră din zi și din noapte. Aceasta a precizat că va continua controalele periodice în unitățile administrativ-teritoriale ale județului, pentru a verifica dacă președinții comitetelor locale pentru situații de urgență întreprind măsurile specifice. „Nu uitați că menirea noastră este de a proteja cetățeanul și de a asigura funcționarea instituțiilor publice în condiții de securitate”, a subliniat prefectul Adela Muntean.

Partea de sud a județului Sibiu se află sub avertizare meteo Cod Portocaliu până astăzi, la ora 20,00. În zonele de munte, viteza vântului la rafală depășește 80-90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Biroul de presă