Comunicat de presă

Vă informăm că în data de 17.08.2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană într-o exploatație în localitatea Sebeșul de Jos (ca urmare a morții unui porc dintr-o exploatație). Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

 

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia nr. 27/2021.

 

Pentru focarul identificat în localitatea Bradu s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 16.08.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea SEBEȘUL DE JOS, cu o rază  de 3 km, incluzând  localitățile : SEBEȘUL DE JOS, SEBEȘUL DE SUS și TURNU ROȘU, din jud. SIBIU.
  • Începând cu data de 16.08.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea SEBEȘUL DE JOS, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: TĂLMĂCEL, BOIȚA, MĂRSA, AVRIG, RACOVIȚA, COLONIA TĂLMACIU și  TĂLMACIU  – din jud. SIBIU

 

S-a recurs la uciderea celor 9 suine care mai trăiau în exploatație,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa,  îngropare în situ,  pe raza localității Turnu Roșu

 

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 9 capete suine.

 

 

Andreea Ștefan

Purtător de cuvânt Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro