Comunicat de presă

În urma raportului anchetei epidemiologice, înaintat de Direcția de Sănătate Publică Sibiu, pentru pacientul în vârstă de 32 de ani, asistent medical la secția clinică ATI precizăm următoarele:

  • A fost identificat un număr de 62 de persoane cu care acesta a intrat în contact.
  • Dintre acestea 20 sunt contacți din sistemul de sănătate (4 medici – 1 specialist și 3 rezidenți, 10 asistenți medicali și 6 infirmiere) iar 7 sunt pacienți de pe secție pe care acesta îi avea în îngrijire directă.
  • Celelalte 35 de persoane sunt contacți din comunitate, persoane îngrijite la domiciliu de către asistentul medical, inclusiv membrii ai familiilor acestora.
  • În ceea ce privește sursa infecției, aceasta nu se cunoaște cu exactitate, însă s-a pus în discuție posibilitatea ca sursa infecției să fie din familia care a călătorit în Germania, pe care asistentul o îngrijea la domiciliu, însă nici un membru al acestei familii nu a prezentat simptome până în prezent.
  • În ceea ce privește măsurile dispuse și realizate față de bolnav, acesta a fost internat în spital și i s-a instituit tratament specific.
  • În ceea ce privește măsurile față de suspecți (persoane cu care bolnavul a intrat în contact și au prezentat simptome asemănătoare simptomatologiei COVID-19), mai exact 4 persoane (un pacient din spital și 3 persoane pe care le îngrijea la domiciliu), au fost testați și au primit rezultate negative. În acest moment pacientul de pe secție a fost externat întrucât a avut o evoluție bună a stării de sănătate.
  • Pentru toți ceilalți contacți din comunitate s-a dispus măsura izolării la domiciliu. Pe întreg parcursul celor 14 zile de izolare aceștia au fost atent monitorizați. În momentul de față toți contacții au ieșit din izolare.
  • În ceea ce privește măsurile dispuse și realizate față de contacții din spital, 20 de persoane au fost izolate la domiciliu împreună cu toți membrii familiilor care locuiesc în aceeași locuință
  • Toți cei 20 de contacți din sistemul de sănătate au fost testați și au primit rezultate negative.

Bolnavul este încă internat cu tratament specific la secția clinică Boli Infecțioase, starea generală s-a ameliorat, având o evoluție favorabilă.

 

Andreea Ștefan

Purtător de Cuvânt Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro