Comunicat de presă

Astăzi, 16 noiembrie a.c. a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia s-a prezentat Planul de acțiune integrat pentru asigurarea măsurilor specifice pe timpul instituirii carantinei asupra Municipiului Sibiu (cu includerea localității Șelimbăr și cartierul Arhitecților-Cisnădie), Orașului Cisnădie și Orașului Tălmaciu.

Totodată s-au făcut clarificări cu privire la anumite aspecte semnalate din momentul aprobării Hotărârilor nr. 84, 85 și 86:

  • În ceea ce privește activitatea creșelor și afterschool-urilor este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
  • În ceea ce privește activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări precum și a Serviciului Pașapoarte, aceasta se desfășoară conform programului stabilit cu respectarea măsurilor de protecție împotriva SARS CoV-2.
  • Deplasarea persoanelor către Aeroportul Internațional Sibiu se poate face în baza biletului de avion ca document justificativ, precum și declarația pe propria răspundere pentru persoanele care transportă călătorii la aeroport.
  • Operatorii economici care au ca activitate prepararea de alimente/băuturi, își încetează activitatea cu publicul la ora 20:00. Însă activitatea poate continua non-stop pentru livrările la domiciliu.
  • În ceea ce privește declarația pe propria răspundere, aceasta se poate completa și în format electronic și pe hârtie (printată sau olograf).
  • În ceea ce privește adeverința eliberată de angajator, nu are un model tip, precum declarația pe proprie răspundere. Pentru verificarea deplasării în scop profesional este necesară prezentarea unuia dintre cele 3 documente justificative: declarația pe proprie răspundere, legitimația de serviciu vizată la zi, adeverința de la angajator.

De asemenea precizăm faptul că este esențial să înțelegem cu toții că măsura de carantină este instituită pe o perioadă de doar 14 zile, și pentru a depăși cu bine această situație este nevoie de un efort comun din partea fiecărui cetățean, angajator și autoritate publică.

Andreea Ștefan

Purtător de cuvânt Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro