Buletin de presă

Astăzi, 24.03.2020, în județul Sibiu, Direcția de Sănătate Publică, monitorizează 2420 persoane izolate și 142 persoane în carantină. Un număr de 8 persoane au ieșit din carantină, în cursul zilei de astăzi.

În cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, astăzi, a fost înregistrat un număr de 24 de apeluri, pe cele două numere de telefon puse la dispoziție cetățenilor 0269-211254 și 0269-216103, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu a intervenit pentru acordarea primului-ajutor calificat unui număr de peste 30 de cazuri de natură medicală. Cetățenii pot solicita informații și la adresa de mail cjcci@isusibiu.ro.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru”  al județului Sibiu, a venit în sprijinul cetățenilor și personalului medical prin amenajarea în proximitatea UPU Sibiu, Spitalului Municipal Mediaș, Spitalului din Cisnădie, Spitalului de Pneumoftiziologie, Spitalului de Psihiatrie, Spitalului Militar și la secția de Boli Infecțioase Sibiu, a câte un cort destinat triajului epidemiologic. Se evită așadar, pe cât se poate, expunerea pacienților și a personalului medical la riscuri suplimentare și se poate preveni astfel supraaglomerarea spitalelor.

Polițiștii sibieni continuă să acționeze integrat, în echipaje mixte cu jandarmi și polițiști locali, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ultimele 24 de ore, 148 de polițiști din cadrul I.P.J. Sibiu alături de aproximativ 100 de jandarmi au desfășurat 208 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 172 de persoane și 10 de societăți comerciale au fost supuse controalelor pentru a se asigura suspendarea activității. Ca urmare a verificărilor efectuate, 4 persoane au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 9.000 de lei din cauza nerespectarea măsurii izolării.

La data de 23 martie a.c., începând cu ora 22:00, echipaje mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au efectuat o acțiune pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, ce a avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020.

La nivelul municipiului Sibiu, în cadrul activității, au fost controlate în trafic 43 de autovehicule și legitimate 60 de persoane. Totodată, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor art.5 din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, valoarea acestora depășind suma de 1.500 de lei.

Atragem atenția asupra faptului că Ordonanța Militară nr. 2/21.02.2020 este în vigoare, astfel că, și în această seară, în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:

  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

După ora 22.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, după caz. Declarația pe propria răspundere poate fi completată și olograf.

În cazul în care o persoană călătorește  într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus din zonele de risc roșii/galbene, la revenirea în țară rămâne obligatoriu,  în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia!

Vă îndemnăm să aveți grijă de voi și de cei pe care îi iubiți, respectați recomandările autorităților, evitați contactul social și RĂMÂNEȚI  ÎN CASĂ, pe cât posibil! Vă mulțumim!

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro