Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2 26218 de persoane (dintre care în ultimele 24 de ore 19 de persoane). Până la data curentă au fost vindecate 20839 de persoane, iar 1007 persoane au decedat (2 în ultimele 24h), din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 160 de persoane, dintre care pe ATI 21 adulți. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 262 de teste.

 

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 967 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 301 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 39 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 38 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 118 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate acțiuni de verificare cu efective mărite în filtre rutiere, zone aglomerate, centre comerciale, piețe și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activitățile de verificare participând 112 de polițiști .

 

Astfel, au fost verificate 744 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse privind izolarea/carantina; de asemenea, au fost verificate 69 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 223 de mijloace de transport, din care 10 mijloace de transport în comun.

 

În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 18 de sancțiuni contravenționale în valoare de 43.500 de lei, din care:

–                           4 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind carantina. Este vorba despre 4 persoane de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 22 și 53 de ani, unul din municipiul Sibiu și trei din Copșa Mică, sancționați pentru că fie nu au fost găsiți la domiciliu cu ocazia controlului efectuat de către polițiști, fie au fost depistați în mediul stradal. Doi dintre bărbații din Copșa Mică au mai fost sancționați pentru aceeași abatere.

–                           7 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor privind portul măștii de protecție;

–                           5 sancțiuni contravenționale în valoare de 27.500 aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite restricții/interdicții  și alte

–                           2 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

 

În noaptea de 12/13.05.2021, Poliția Orașului Copșa Mică, în timpul efectuării serviciului de patrulare, s-a sesizat cu privire la faptul că în curtea și în fața unui imobil din localitate se aflau mai multe persoane care participau la o petrecere. Organizatorii evenimentului, un bărbat și o femeie, au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 10.000 lei fiecare.

La același eveniment s-a constatat că au participat mai multe persoane, dar acestea s-au sustras la apariția organelor de poliție, fiind identificați și legitimați ulterior. Până în prezent, au fost sancționate contravențional 3 persoane, cu amendă în valoare de 2.500 lei fiecare, în continuare fiind desfășurate activități specifice în vederea identificării  tuturor participanților și luarea  măsurilor legale ce se impun în astfel de situații.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 27.500 lei.

 

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale.

 

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro