Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2 21789 de persoane (dintre care în ultimele 24 de ore 161 de persoane). Până la data curentă au fost vindecate 15796 de persoane, iar 781 persoane au decedat (6 în ultimele 24h), din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 280 de persoane, dintre care pe ATI 37 adulți și 2 minori. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 770 de teste.

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 1204 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 933 persoane în izolare la domiciliu.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254 și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 43 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 37 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 136 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate acțiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 107 forțe ale poliției și poliției locale.

Astfel, au fost verificate 1.442 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse privind izolarea/carantina; de asemenea, au fost verificate 74 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 286 de mijloace de transport, din care 22 de mijloace de transport în comun.

În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 115 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 de lei, dintre care:

  • 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 7.000 de lei aplicate pentru nerespectarea măsurii carantinei. Este vorba despre doi tineri, unul în vârstă de 18 ani, din Copșa Mică, sancționat cu amendă în valoare de 5.000 de lei, respectiv un alt tânăr în vârstă de 19 ani, din Tălmaciu, sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei, ambii reveniți din străinătate;
  • 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, aplicată unui operator economic cu punct de lucru în localitatea Rășinari (restaurant), pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la programul de funcționare;
  • 1 sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei aplicată unei tinere în vârstă de 18 ani, din Tălmaciu, pentru organizarea unei petreceri;
  • 91 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție;
  • 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

În noaptea de 17/18 martie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Tălmaciu au identificat 6 tineri care participau la o petrecere într-un imobil de pe raza localității Tălmaciu. Organizatoarea, o tânără în vârstă de 18 ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei. De asemenea, în urma verificărilor desfășurate de către polițiști pentru stabilirea identității persoanelor participante, s-a constatat că unul dintre tinerii prezenți, în vârstă de 19 ani, din Tălmaciu, nu a respectat măsura carantinei, acesta fiind sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei. Totodată, ceilalți patru participanți au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 500 de lei fiecare pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea.

La data de 17 martie a.c., în jurul orei 23:00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr, au constatat că un operator economic cu punct de lucru în localitatea Rășinari, a prelungit programul de lucru al unității peste ora 22:00. În incintă se aflau 10 persoane, care au fost sancționate cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea. De asemenea, administratorul societății a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea programului de funcționare al unității instituit pentru perioada stării de alertă.

Polițiștii locali au verificat 49 de persoane și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție.

În cursul zilei de 18 martie a.c., jandarmii sibieni au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza județului Sibiu.

De asemenea, jandarmii montani au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor de protecție în stațiunile montane Bâlea și Păltiniș.

Pe timpul desfășurării activităților de verificare nu au fost situații care să genereze aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale.

În data de 18 martie 2021, inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat un număr de 13 controale la unități de procesare și vânzare cu amănuntul al produselor alimentare din județul Sibiu. A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10000 lei pentru depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare.

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro