Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost efectuate un număr de 1427 de teste. În ceea ce privește numărul de persoane confirmate în urma testării SARS CoV-2, în județul Sibiu sunt 209 de persoane confirmate pozitiv (dintre care 195 adulți și 14 copii) și 594 de persoane confirmate negativ.  Până la data curentă au fost declarate vindecate și externate 45 de persoane, iar 15 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

La data curentă, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu monitorizează un număr de 1064 persoane izolate și 241 persoane în carantină.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției a pus la dispoziția cetățenilor și a autorităților publice două numere de telefon (0269-211254 și 0269-216103 și adresă de mail cjcci@isusibiu.ro), la care sibienii au efectuat în ultimele 24 de ore 155 de apeluri pentru a solicita diferite informații, în contextul COVID-19. Menționăm că, solicitările telefonice și scrise au vizat în principal:

  • centralizarea datelor și informațiilor referitoare la acțiunile de prevenire a răspândirii noului coronavirus;
  • întocmirea răspunsurilor la solicitările autorităților administrației publice locale;
  • coordonarea dispunerii în autoizolare sau carantină a persoanelor pe teritoriul județului Sibiu;
  • sprijinul acordat persoanelor aflate în carantină, izolare sau autoizolare, ce necesită ajutor.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 43 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 99 de solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

În cursul zilei de 22 aprilie a.c., 80 de polițiști sibieni, 65 de polițiști locali și 15 efective MApN au desfășurat 72 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Referitor la sancțiunile contravenționale, în cursul zilei de ieri, 22 aprilie, au fost aplicate 84 de sancțiuni în valoare de peste 140.000, din care 4 pentru nerespectarea măsurii privind izolarea, 55 pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației, o sancțiune de natură economică și alte 23 de sancțiuni contravenționale pentru alte fapte, în context COVID 19.

În perioada de referință, 3 persoane au fost conduse în centrele de carantină, iar 1205 persoane au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse, fiind identificate 4 persoane care nu au respectat măsura izolării și alte 55 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea/libera circulație.

Totodată, 3 societăți comerciale și PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse în timpul stării de urgență.

În cursul zilei de 22 aprilie a.c., aproximativ 60 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu și al Grupării de Jandarmi Mobile Brașov au acționat independent, dar și în cooperare cu polițiști din cadrul IPJ Sibiu, în misiunile specifice contextului prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.

Jandarmii au aplicat 13 sancțiuni în valoare de 37.800 de lei, pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei.

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să evitați deplasările care nu sunt strict necesare, să respectați toate prevederile în vigoare și rămâneți în casă, atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și a celor dragi!

 Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@institutiaprefectului.ro