Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 19014 de persoane (dintre care în ultimele 24 de ore 73 de persoane). Până la data curentă au fost vindecate 13703de persoane, iar 683 persoane au decedat (2 în ultimele 24h), din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 149 de persoane, dintre care pe ATI 21 adulți. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 561 de teste.

 

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 1386 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 360 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 69 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 36 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 115 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate acțiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 127 de forțe ale poliției și poliției locale.

 

Astfel, au fost verificate 1.075 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse privind izolarea/carantina; de asemenea, au fost verificate 60 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 323 de mijloace de transport, din care 127 de mijloace de transport în comun.

 

În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 96 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.500 de lei, din care:

–                           6 sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 de lei pentru nerespectarea măsurii carantinei, toate persoanele sancționate fiind revenite din străinătate. Este vorba despre un tânăr în vârstă de 19 ani din Dobârca, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Apoldu de Sus și unul în vârstă de 31 de ani din satul Ruja. Alți trei localnici din Șura Mare, o femeie în vârstă de 46 de ani și doi tineri în vârstă de 25, respectiv 27 de ani, au fost sancționați după ce polițiștii tălmăceni au fost sesizați de către reprezentanții SPCLEP Tălmaciu cu privire la faptul că cei trei se află în incinta acestui serviciu în vederea schimbării actelor de identitate;

–                           89 de sancțiuni în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție;

–                           1 sancțiune contravențională cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 201 persoane și au aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea măsurii portului măștii de siguranță.

 

În cursul zilei de 10 februarie a.c., jandarmii sibieni au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza județului Sibiu.

 

De asemenea, jandarmii montani au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor de protecție în stațiunile montane Bâlea și Păltiniș.

 

În urma desfășurării tuturor activităților de verificare au fost aplicate o amendă în valoare de 500 lei și un avertisment scris pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale.

 

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului au efectuat 15 controale pe raza judeţului Sibiu în vederea verificării respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Nu au fost identificate nereguli privind nerespectarea măsurilor de protecție.

 

În data de 10 februarie 2021, inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat un număr de  14 controale la unități de procesare și vânzare cu amănuntul al produselor alimentare din județul Sibiu. Nu au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

 

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că acestea vor desfășura și în perioada următoare activități de verificare și instruire cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

 

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro