Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 18802 de persoane (dintre care în ultimele 24 de ore 33 de persoane). Până la data curentă au fost vindecate 13542 de persoane, iar 671 persoane au decedat (5 în ultimele 24h), din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 139 de persoane, dintre care pe ATI 17 adulți. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 213 de teste.

 

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 1134 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 412 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 56 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 45 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 108 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

Pe fondul numărului de cazuri de COVID-19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, în cursul zilei de ieri, 6 februarie a.c., 90 de  polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au intensificat verificările acționând în sistem integrat împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, vizând respectarea normelor legale impuse de auorități în contextul situației actuale.

 

Au fost desfășurate activități de verificare pentru respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor privind distanțarea fizică în toate zonele aglomerate, respectiv la operatorii economici din centre comerciale, piețe, târguri, terase, zone turistice, dar și în mijloacele de transport în comun de pe raza administrativ-teritorială a județului Sibiu.

 

Astfel, au fost verificate 1.731 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse privind izolarea/carantina; de asemenea, au fost verificate 107 societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 390 de mijloace de transport, din care 72 de mijloace de transport în comun.

 

În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 245 de sancțiuni contravenționale în valoare de 29.509,25 de lei, astfel:

 

La data de 6 februarie, în jurul orei 02,30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Șelimbăr au constatat că în incinta unui imobil din localitatea Șura Mare se aflau aproximativ 20 de persoane care participau la o petrecere aniversară. Cu această ocazie, participanților li s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.000 de lei pentru participarea la evenimente private în spații pentru care s-au impus restricții / interdicții.

 

La data de 6 februarie, în jurul orei 16,30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cisnădie au depistat 20 de persoane care, aflându-se într-o cabană de pe raza localității Sadu, nu au respectat normele de distanțare fizică, cu această ocazie fiind aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.000 de lei.

 

La data de 6 februarie, în jurul orei 20,00, în municipiul Sibiu, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au constatat că în incinta unui local din municipiu se aflau aproximativ 50 de persoane care participau la o petrecere aniversară. Pentru organizarea unui eveniment privat într-un spațiu pentru care s-au instituit restricții / interdicții, operatorul economic a fost sancționat de către polițiști cu amendă în valoare de 10.000 de lei. Participanților la eveniment le-au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, din care 2 sancțiuni a câte 2.000 de lei și 41 de avertismente scrise.

 

La data de 7 februarie, în jurul orei 00,30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Agnita împreună cu cei din cadrul Poliției Orașului Agnita au identificat 22 de persoane care participau la o petrecere privată într-un imobil de pe raza localității Nocrich. Cele 22 de persoane au fost sanționate atât pentru participarea la evenimente private în spații pentru care s-au impus restricții / interdicții, cât și pentru nerespectarea măsurii privind deplasarea, în total fiind aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 9.250 de lei.

 

La data de 6 februarie, în jurul orei 20,30, pe Valea Avrigului, polițiștii Serviciului de Ordine Publică Sibiu au identificat un operator economic care nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea distanțării fizice în localul administrat, polițiștii aplicând o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei.

 

De asemenea, în cursul zilei de ieri, polițiștii Secției de Poliție Rurală Agnita, au depistat doi tineri în vârstă de 23, respectiv 27 de ani, frați, din comuna Mihăileni care nu au respectat măsura carantinei, instituită după ce au revenit din străinătate. Cei doi au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei fiecare.

 

Tot în cursul zilei de ieri, pe raza județului Sibiu, au mai fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea măsurii portului măștii de protecție sanitară.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 229 de persoane și au aplicat 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 de lei, din care 10 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei  pentru nerespectarea măsurii portului măștii de siguranță și 2 sancțiuni în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind deplasarea.

 

În cursul zilei de 6 februarie a.c., jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza județului Sibiu, atât independent cât și împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

 

De asemenea, jandarmii montani au desfășurat activități de verificare a respectării măsurilor de protecție în stațiunile montane Bâlea și Păltiniș.

 

În urma desfășurării tuturor activităților de verificare, jandarmii au aplicat 7 avertismente scrise și o amendă în valoare de 1000 lei pentru nerespectarea măsurilor dispuse.

 

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au participat împreună cu alte structuri ale M.A.I. la efectuarea controalelor pe raza judeţului Sibiu în vederea verificării respectării măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Aceștia au efectuat un număr de 20 de controale și au identificat 2 nereguli privind nerespectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii Sars-Cov-2 fiind aplicate 2 avertismente.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, fiind verificate 11 persoane și 3 auto. Nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro