Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 15797 de persoane (dintre care 15205 adulți și 592 copii). Până la data curentă au fost vindecate 1083 de persoane, iar 518 persoane au decedat (7 în ultimele 24h), din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 280 de persoane, dintre care pe ATI 31 adulți și 2 minori.

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 20 de persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

–      0 – 18 ani 1 persoană

–      19 – 29 de ani 3 persoane

–      30 – 39 de ani 4 persoane

–      40 – 49 de ani 7 persoane

–      50 – 59 de ani 2 persoane

–      60 – 69 de ani 3 persoane

 

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 787 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 877 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254 și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 71 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 30 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 89 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

În ultimele 24 de ore, 138 de polițiști sibieni și polițiști locali au acționat integrat împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști din cadrul Centrului Chinologic Sibiu și au desfășurat activități specifice atât în zonele carantinate, cât și în celelalte localități din județul Sibiu, pentru verificarea  respectării măsurilor impuse, în context COVID – 19.

 

Astfel, cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse, au fost controlate 16.932 de persoane, dintre care 11.093 de persoane au fost controlate în filtrele rutiere și 1.415 de persoane au fost verificate cu privire la respectarea măsurii de izolare / carantină. Alte 4.424 au fost controlate cu privire la respectarea măsurilor în interiorul localităților.

 

De asemenea, au fost verificate 58 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 11.192 de mijloace de transport, dintre care 8.115  în filtre.

 

În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 101 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.900 de lei, astfel:

–                           88 de sancțiuni în valoare de 11.500 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție

–                           o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 lei a fost aplicată instituțiilor/autorităților publice/operatorilor economici pentru organizarea programului de lucru cu încălcarea legii și

–                           12 sancțiuni în valoare de 3.400 de lei de lei pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea/libera circulație.

 

Referitor la sanctiunea contravențională în valoare de 2.000 de lei, aceasta a fost aplicată unei persoane juridice, mai precis unei săli de jocuri din Agnita care a depășit programul de funcționare stabilit prin lege.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 280 de persoane și au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție.

 

În data de 13 decembrie a.c., jandarmii sibieni împreună cu jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov au acționat atât independent cât și în sistem integrat pe raza județului Sibiu în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

 

Jandarmii alături de polițiști și polițiști locali au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor dispuse, în filtrele amplasate la intrarea și ieșirea în/din localitățile carantinate, cât și în interiorul acestora, ocazie cu care au controlat 11.093 de persoane și 8.115 auto.

 

Totodată, jandarmii au desfășurat acțiuni de verificare în interiorul zonelor carantinate, astfel fiind controlate 523 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse.

 

În urma desfășurării acțiunilor, 12 persoane au fost sancționate de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor dispuse, în consecință fiind aplicate 10 avertismente scrise și două amenzi în valoare de 1500 lei.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. De asemenea polițiștii de frontieră au desfășurat acțiuni pe raza Mun. Sibiu, astfel :

– 2 polițiști au efectuat verificări pentru un număr  de 32 persoane aflate în carantină și 20 persoane aflate în izolare;

– 4 polițiști au desfășurat activități în filtru control rutier, fiind verificate 710 autoturisme și 810 persoane.

 

În acest weekend  inspectorii DSVSA SIBIU au verificat un număr de 177 comercianți de produse primare alimentare și vânzători cu amănuntul de produse alimentare, din cadrul piețelor agroalimentare.

 

De asemenea, în colaborare cu cadrele IPJ SIBIU, A fost efectuata o acțiune de control în trafic pe DN1, fiind verificate 34 autovehicule. Nu au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro