Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 6126 de persoane (dintre care 5811 adulți și 315 copii). Până la data curentă au fost vindecate 3164 de persoane, iar 227 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv. La ora 08:00 erau spitalizate un număr de 327 de persoane, dintre care pe ATI  19 adulți și 1 minor.

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de  147 de persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

  • 0 – 18 ani 3 persoane.
  • 19 – 29 de ani 21 persoane
  • 30 – 39 de ani 40 persoane
  • 40 – 49 de ani 29 persoane
  • 50 – 59 de ani 18 persoane
  • 60 – 69 de ani 19 persoane
  • 70 – 79 de ani 13 persoane
  • 80 – 89 de ani 3 persoane
  • 90 – 99 de ani 1 persoană.

 

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 1218 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 695 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 79 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 46 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 155 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

Peste 2.300 de persoane legitimate, 85 de societăți comerciale și 149 de mijloace de transport verificate în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Sibiu. Un eveniment privat, în desfășurare, întrerupt de polițiști.

 

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate acțiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 176 de forţe ale poliției și poliției locale.

 

Astfel, au fost verificate 2.336 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 85 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 149 de mijloace de transport, din care 139 mijloace de transport public în comun.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 209 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.200 de lei, din care 187 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție și 2 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

 

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au fost avertizați în scris 8 conducători auto și 30 de pasageri pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție, în mijlocul de transport, pe toată durata călătoriei.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 505 persoane și au aplicat 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.000 de lei, din care 4 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție și 2 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

 

Spre exemplu, în noaptea de 02/03 noiembrie a.c., polițiști din cadrul Posturilor de Poliție Boița și Turnu Roșu, au constatat, într-o societate comercială din localitatea Boița, care funcționa în regim de bar, că nu erau respectate prevederile legale cu privire la suspendarea temporară a activității, fiind organizată o petrecere privată. În momentul intervenției polițiștilor în local se aflau aproximativ 10 de persoane, care au manifestat o atitudine ostilă la adresa acestora motiv pentru care au fost solicitați în sprijin polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale.

 

Activitatea barului a fost întreruptă de polițiști, iar toate persoanele prezente legitimate.

 

În consecință, administratorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la suspendarea temporară a activității acestor instituții sau operatori economici, conform prevederilor Legii nr.55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

De asemenea, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale la Legea 61/1991 și alte 20 de sancțiuni în valoare de 8.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor prevăzută de Legea nr.55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv: participarea la activități în spațiul privat pentru care au fost instituite interdicții/restricții și pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție.

 

În cursul zilei de 03 Noiembrie  a.c., 34 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza județului Sibiu, în zone aglomerate, piețe și stații de autobuz din municipiile Sibiu și Mediaș. De asemenea, jandarmii montani au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunii montane Bâlea.

 

În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 21 avertismente scrise și doua amenzi în valoare de 1100 lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic. Au fost verificate 16 persoane și 2 societăți comerciale, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.000 lei și 1 avertisment. De asemenea 2 polițiști de frontieră au efectuat o acțiune pe raza Mun. Sibiu fiind verificate 192 persoane aflate în carantină și 45 persoane aflate în izolare.

 

Reamintim faptul că organizarea de evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive) este interzisă, iar în situația în care forțele de ordine constată că aceste interdicții sunt încălcate, vor interveni cu fermitate și vor aplica sancțiuni contravenționale.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro