Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 3677 de persoane (dintre care 3485 adulți și 192 copii).Până la data curentă au fost vindecate 2135 de persoane, iar 160 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 38 persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

  • 0 – 18 ani 5 persoane
  • 19 – 29 de ani 8 persoane
  • 30 – 39 de ani 7 persoane
  • 40 – 49 de ani 9 persoane
  • 50 – 59 de ani 4 persoane
  • 60 – 69 de ani 4 persoane
  • 80 – 89 de ani 1 persoană.

Centru Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, are în monitorizare un număr de 1459 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 514 persoane în izolare la domiciliu.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 83 de apeluri ca urmare a noilor prevederi legale.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 35 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 112 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

Polițiștii sibieni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone aglomerate, precum și mijloace de transport în comun.

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activitățile de verificare participând 109 de forțe ale poliției și poliției locale.

Astfel, au fost verificate 1.398 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 69 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 159 mijloace de transport, din care 144 de mijloace de transport public în comun.

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 90 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.500 de lei, toate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au avertizat în scris 32 de pasageri și un conducător auto pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție, în mijlocul de transport, pe toată durata călătoriei.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Mediaș au constatat și o infracțiune de zădărnicirea combaterii bolilor(art. 352 cod penal). În fapt, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la data de 19.10.2020, în jurul orei 12:30, la o clinică medicală din municipiul Mediaș, s-a prezentat o persoană care ar fi afirmat în public că dorește să îți ridice personal rezultatul testului privind virusul SARS CoV-2, fiind anunțat telefonic că este confirmat pozitiv. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului nu l-au mai găsit la clinică pe bărbat, însă în urma verificărilor i-au stabilit identitatea, precum și faptul că acesta (un bărbat în vârstă de 33 de ani, domiciliat în Copșa Mică) în urma efectuării unei serii de analize medicale, în data de 15.10.2020 a fost confirmat pozitiv cu virusul SARSCoV-2 (confirmare făcută on-line). La data de 19.10.2020, deși avea cunoștință de rezultatul pozitiv al testului, acesta s-a prezentat la clinică pentru a-si ridica buletinul de analiză, iar ulterior la Spitalul Clinic Județean Sibiu pentru investigații amănunțite, prin aceasta punând în pericol sănătatea celorlalte persoane aflate în interiorul clinicii. În baza acestor date și informații, polițiștii Biroului Ordine Publică Mediaș s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterea bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 cod penal.

Polițiștii locali sibieni au verificat 133 de persoane și au aplicat 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție.

În cursul zilei de 19 octombrie a.c., 33 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza localităților Șelimbăr, Racovița și Turnu Roșu, în zone aglomerate și stații de autobuz din municipiile Sibiu și Mediaș.

De asemenea, jandarmii montani au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunii montane Bâlea.

În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 29 de avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. De asemenea 2 polițiști de frontieră au efectuat o acțiune pe raza Municipiului Sibiu fiind verificate 101 de persoane aflate în carantină și 40 persoane aflate în izolare.

 

În data de 19 octombrie a.c., inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat un număr de 8 controale la unități de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare din județul Sibiu. Nu au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul SARS CoV-2.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că acestea vor desfășura și în perioada următoare activități de verificare și instruire cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro