Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 3587 de persoane (dintre care 3401 adulți și 186 copii).Până la data curentă au fost vindecate 2016 de persoane, iar 152 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 97 persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

 

  • 0 – 18 ani 1
  • 19 – 29 de ani 13 persoane
  • 30 – 39 de ani 19 persoane
  • 40 – 49 de ani 23 persoane
  • 50 – 59 de ani 22 persoane
  • 60 – 69 de ani 16 persoane
  • 70 – 79 de ani 2 persoane
  • 80 – 89 de ani 1 persoana.

 

Conform legii nr 136/18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, CJCCI, are în monitorizare un număr de 1503 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 579 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 81 de apeluri ca urmare a noilor prevederilor legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 36 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 118 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 137 de forţe ale poliției și poliției locale.

 

Astfel, au fost verificate 1.914 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 81 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 130 de mijloace de transport, din care 109 mijloace de transport public în comun.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 180 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.000 de lei, din care 171 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție.

 

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au avertizat în scris 36 de pasageri și au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 500 de lei un conducător auto pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție, în mijlocul de transport, pe toată durata călătoriei.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 77 de persoane și au aplicat 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.400 de lei, din care 8 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii și una pentru nerespectarea măsurii privind carantina/izolarea.

 

În cursul zilei de 17 octombrie a.c., 37 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza localităților Cârțișoara, Șelimbăr, Rășinari, Poplaca, Boița,Turnu Roșu și Racovița. De asemenea, jandarmii montani au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunii montane Bâlea.

 

În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 46 de avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.

 

În data de 17.10.2020 inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat o acțiune comună de control în trafic, împreună cu cadrele Biroului Politie Autostrada pe Autostrada A1. In cursul acestei actiuni,au fost verificate 10 autospeciale de transport alimente. A fost aplicat un avertisment.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic. Au fost verificate 14 persoane și 2 societăți comerciale, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. De asemenea 2 polițiști de frontieră au efectuat o acțiune pe raza Municipiul Sibiu fiind verificate 145 de persoane aflate în carantină și 23 persoane aflate în izolare.

 

Menționăm faptul că misiunile au cu preponderență un caracter preventiv, scopul urmărit nefiind aplicarea sancțiunilor ci conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro