Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 3161 de persoane (dintre care 2990 adulți și 171 copii).Până la data curentăau fost vindecate 1904 de persoane, iar 139 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 150  persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

  • 0 – 18 ani 1 persoana
  • 19 – 29 de ani 28 persoane
  • 30 – 39 de ani 30 persoane
  • 40 – 49 de ani 28 persoane
  • 50 – 59 de ani 30 persoane
  • 60 – 69 de ani 17 persoane
  • 70 – 79 de ani 13 persoane
  • 80 – 89 de ani 3 persoane.

Conform legii nr 136/18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, CJCCI, are în monitorizare un număr de 1194 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 372 persoane în izolare la domiciliu.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 86 de apeluri ca urmare a noilor prevederilor legale.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 44 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 126 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 131 de forţe ale poliției și poliției locale.

Astfel,  au fost verificate 1.314 persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 86 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 127 de mijloace de transport, din care 120 mijloace de transport public în comun.

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 87 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.600 de lei, din care 82 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au avertizat în scris 20 de pasageri pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei, iar șase conducători auto au sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 500 de lei pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție.

Polițiștii locali sibieni au verificat 129 persoane și au avertizat în scris 11 persoane  pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție. În urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii locali au avertizat în scris 6 pasageri și un conducător auto pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei.

În cursul zilei de 13 octombrie a.c., 28 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza localităților Cârțișoara, Șelimbăr și Rășinari, în piața Cibin și în zona centrală a municipiului Sibiu.

De asemenea, efective din cadrul Jandarmeriei Sibiu au desfășurat activități de informare cu privire la necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2, în zona instituțiilor de învățământ.

Totodată, jandarmii montani au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunilor montane Păltiniș și Bâlea.

În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 24 de avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.

In data de 14.10.2020 inspectorii DSVSA SIBIU au efectuat un numar de 7 controale la unități de alimentație publică și de vanzare cu amănuntul a produselor alimentare din judetul sibiu. Nu au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic. Au fost verificate 14 persoane și 1 societate comercială, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. De asemenea 2 polițiști de frontieră au efectuat o acțiune pe raza Mun Sibiu fiind verificate 130 de persoane aflate în carantină și 22 persoane aflate în izolare.

Menționăm faptul că misiunile au cu preponderență un caracter preventiv, scopul urmărit nefiind aplicarea sancțiunilor ci conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro