Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 3011 de persoane (dintre care 2841  adulți și 170 copii).Până la data curentă au fost vindecate 1867 de persoane, iar 136 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

 

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 56 persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

  • 0 – 18 ani 1 persoana
  • 19 – 29 de ani 12 persoane
  • 30 – 39 de ani 15 persoane
  • 40 – 49 de ani 11 persoane
  • 50 – 59 de ani 9 persoane
  • 60 – 69 de ani 3 persoane
  • 70 – 79 de ani 4 persoane
  • 80 – 89 de ani 1 persoana.

 

Conform legii nr 136/18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, CJCCI, are în monitorizare un număr de 1158 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 360 persoane în izolare la domiciliu.

 

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 79 de apeluri ca urmare a noilor prevederilor legale.

 

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 49 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 121 solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

 

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe și târguri, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii noului Coronavirus, la activităţile de verificare participând 130 de forţe ale poliției și poliției locale.

 

Astfel, au fost verificate 1.314 persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 64 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 125 de mijloace de transport, din care 114 mijloace de transport public în comun.

 

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 99 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.500 de lei  pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii.

 

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au avertizat în scris 23 de persoane pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei. Cinci conducători auto au fost avertizați în scris pentru nepurtarea sau purtarea corespunzătoare a măștii de protecție.

 

Polițiștii locali sibieni au verificat 106 persoane și au avertizat în scris 2 persoane  pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție.

 

În cursul zilei de 12 octombrie a.c., 29 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza localităților Cârțișoara și Șelimbăr și în zona centrală a municipiului Sibiu.

De asemenea, jandarmii sibieni au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunilor montane Păltiniș și Bâlea.

În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 36 de avertismente scrise și 3 amenzi în valoare de 1500 lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

 

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic. Au fost verificate 12 persoane, 5 auto și 3 societăți comerciale, fiind aplicată 1 sancțiune  contravențională în valoare de 2500 lei. De asemenea 2 polițiști de frontieră au efectuat o acțiune pe raza Mun Sibiu fiind verificate 123 de persoane aflate în carantină și 23 persoane aflate în izolare. 

 

Menționăm faptul că misiunile au cu preponderență un caracter preventiv, scopul urmărit nefiind aplicarea sancțiunilor ci conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.

 

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro