Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 2955 de persoane (dintre care 2787 adulți și 168 copii). Până la data curentă au fost vindecate 1832 de persoane, iar 136 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr total de 51 persoane acestea făcând parte din următoarele categorii de vârstă:

  • 0 – 18 ani 5 persoane
  • 19 – 29 de ani 7 persoane
  • 30 – 39 de ani 11 persoane
  • 40 – 49 de ani 10 persoane
  • 50 – 59 de ani 8 persoane
  • 60 – 69 de ani 7 persoane
  • 70 – 79 de ani 3 persoane

Conform legii nr 136/18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, CJCCI, are în monitorizare un număr de 1160 persoane aflate în carantină la domiciliu și un număr de 247 persoane în izolare la domiciliu.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254și 0269-216103.În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 77 de apeluri ca urmare a noilor prevederilor legale.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 35 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 101 de solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

În cursul zilei de duminică, 11 octombrie a.c., 221 de polițiști, jandarmi și polițiști locali au fost angrenați în acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse pe perioada stării de alertă.

Cu această ocazie, au fost verificate 1.541 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și măsurilor impuse; de asemenea, au fost verificate 90 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate și 216 mijloace de transport, din care 105 mijloace de transport public în comun.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei administratorului unei societăți comerciale pentru nerespectarea programului de funcționare stabilit în Anexa 3 din H.G. nr. 782/2020 și Hotărârea CJSU nr. 39/13.08.2020, la ora efectuării controlului fiind încă în desfășurare un eveniment privat.

Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 189 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 31.000 de lei, din care 186 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și 3 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în mijloacele de transport în comun, polițiștii au avertizat în scris 30 de persoane pentru nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măștii de protecție, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei. 10 conducători auto au fost avertizați în scris pentru nepurtarea sau purtarea corespunzătoare a măștii de protecție.

Polițiștii locali sibieni au verificat 268 de persoane și au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 de lei, din care 6 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și una pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Totodată în data de 11.10.2020, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au efectuat 5 controale împreună cu alte structuri ale M.A.I. controalele pe raza județului Sibiu în vederea verificării respectării măsurilor de protecție împotriva Covid-19.

Cu  acest prilej s-au identificat 4  nereguli privind nerespectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii noului Sars-Cov-2 și  au fost aplicate 4 sancțiuni (avertismente).

În cursul zilei de 11 octombrie a.c., 27 de jandarmi sibieni au desfășurat acțiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în această perioadă pe raza localităților Cârțișoara și Șelimbăr, zona centrală a municipiului Sibiu și în Târgul Obor.

De asemenea, jandarmii sibieni au desfășurat acțiuni de verificare pe raza stațiunilor montane Păltiniș și Bâlea. În urma desfășurării acțiunilor au fost aplicate 39 de avertismente scrise și 9 amenzi în valoare de 4500 lei pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Personalul SPF Aeroport Sibiu a efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic. Au fost verificate 5 persoane și 3 societăți comerciale, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale.

Menționăm faptul că misiunile au cu preponderență un caracter preventiv, scopul urmărit nefiind aplicarea sancțiunilor ci conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție instituite de autorități.

Vă reamintim faptul că puteți sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID–19 la TELVERDE – 0 800 800 165.

 

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro