Buletin de presă

În județul Sibiu, de la debutul pandemiei și până în prezent au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 702 de persoane (dintre care 655 adulți și 47 copii). Până la data curentă au fost declarate vindecate și externate 529 de persoane, iar 55 persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv.

Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care își desfășoară activitatea în cadrul  Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu  oferă în continuare  sprijin cetățenilor prin răspunsul prompt și eficient la solicitările sosite prin intermediul celor două linii telefonice 0269-211254 și 0269-216103. În ceea ce privește numărul de apeluri din ultimele 24 de ore, acestea au însumat un număr de 159 de apeluri ca urmare a noilor prevederilor legale.

În ceea ce privește solicitările la numărul de Urgență 112, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu în ultimele 24 de ore, au răspuns unui număr de 34 de solicitări, iar Serviciul Județean de Ambulanță Sibiu unui număr de 104 de solicitări. Intervențiile au fost preponderent cazuri de natură medicală.

Polițiștii sibieni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone aglomerate, precum și mijloace de transport în comun.

Au fost verificate, în principal, felul în care societățile comerciale aplică măsurile specifice de diminuare a riscurilor, pentru activitățile desfășurate în spațiul public, privat sau închis, care constau în purtarea mijloacelor de protecție individuală de către angajați și clienți, modul de amenajare a teraselor pentru asigurarea distanțării fizice, asigurarea accesului și participarea la evenimente a unui număr limitat de persoane.

Ieri, 11.07.2020 au fost angrenate în acțiuni 221 de efective de poliție, jandarmerie, poliție locală, reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții de control, care au desfășurat acțiuni de verificare a 130 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor impuse.

A fost identificată o societate comercială care nu a respectat măsurile de diminuare a impactului riscurilorprevăzute de Legea nr. 55/2020 art. 5. (3)/Anexa nr. 3 la HG 394/2020 fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea modului de amenajare a teraselor privind distanțarea fizică și locul prevăzut la mese.

De asemenea, au fost identificate 4 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 2.000 de lei.

 

Au mai fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 3.900 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

Efectivele de poliție locală au verificat un mijloc de transport în comun și au sancționat 1 persoană cu avertisment scris pentru lipsa purtării măștii de protecție sanitară.

Personalul SPF Aeroport Sibiu in cooperare cu polițiști din cadrul Biroului Poliției Transporturi – Postul de Politie Transporturi Aeriene au  efectuat activități preventive pe raza aeroportului pentru verificarea respectării normelor de siguranță în contextul pandemic ( H.G. 476/2020 ). Au fost efectuate verificări la 4 societăți comercială din incinta aeroportului, fără a fi identificate nereguli.

În urma verificărilor efectuate de CJPC, au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale (avertismente).

Reamintim că scopul acțiunilor este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații aglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individuală, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală, ținând cont mai ales de numărul ridicat de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV 2.

De asemenea în cazul în care cetățenii sesizează nereguli pot sesiza autoritățile apelând TELVERDE: 0800800165.

 

 

 

Instituția Prefectului Județul Sibiu

presa@prefecturasibiu.ro